Úvod Magazín V kuchyni s Julií Child: Zelné rolky

V kuchyni s Julií Child: Zelné rolky

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.

Zelné rolky s rajčatovým přelivem

Vhodné jako příloha k červenému masu i jako lehké samostatné jídlo. Lze podávat teplé i studené. 6 porcí (12 rolek), příprava 50 minut.

Budeme potřebovat:

  • dvaceticentimetrové zelné listy
  • 1 střední cibuli
  • 1 hrnek další nakrájené cibule
  • 200 g hrubě nakrájeného sýra švýcarského typu
  • 2 hrnky nakrájené libové šunky
  • 2 vejce
  • 1 velký stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 a ½ hrnku nadrobené bílé veky bez kůrky
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 3 a ½ hrnku směsi z nakrájených oloupaných rajčat bez šťávy a zrníček spolu s italskými třešňovými rajčaty z konzervy (pokud možno s co nejmenším množstvím tomatové šťávy, ve které se většinou konzervují)
  • 2 ks bobkového listu
  • sůl, pepř a tymián nebo šalvěj

Postup:

1) Nejprve si připravíme náplň. V domácím robotu nasekáme na drobno 1 střední cibuli, přidáme sýr a šunku a vše v robotu znovu společně nasekáme. Poté přidáme vejce a prolisovaný stroužek česneku a nakonec nadrobenou veku a dobře promícháme. Lehce osolíme a opepříme.

2) Ze zelných listů opatrně vyřízneme tuhý střed na jejich dolní straně, popřípadě odkrojíme celé spodní kousky listů, abychom měli co největší plochu listu bez řezu uprostřed.

3) Náplň rozdělíme na 12 dílů a rozprostřeme si zelné listy (pokud jsou lístky menší, lze přeložit dva či více přes sebe, aby se částečně překrývaly a utvořily větší plochu). Všechny listy potřeme jejich dílem náplně a zarolujeme tak, aby list náplň uzavřel z každé strany.

4) Do hluboké pánve dáme rozpustit máslo, přidáme nasekanou cibuli a smažíme ji, dokud nezesklovatí. Poté na pánev (a na cibulku) vedle sebe naskládáme rolky tak, aby se nerozbalily. Jemně osolíme a opepříme a zasypeme nasekanými rajčaty, do nichž vložíme bobkové listy. Přivedeme do varu, pánev přikryjeme a na mírném ohni vaříme s občasnou kontrolou a opatrným pootočením rolek zhruba 30 minut.

5) Servírujeme studené i teplé, možno podávat s rýží, bramborem, ale také „po francouzsku“ s křehkou bagetou a sklenicí červeného vína.

Archiv, časopis Krásná 2011

Pel-mel
Putovní smaragdová souprava císařovny Josefíny Jean Marais: setkání s hvězdou