S láskou od rána až do večera aneb Ochutnej a budeš se mnou chtít jíst po zbytek života!

Pokud si vy ani vaše drahá polovička nepotrpíte na sladké, rychlou a chutnou snídani můžete připravit i z předem připravených sladkých croissantů. Po straně je naříznete a polovinu naplníte nivou, druhou polovinu šunkou a eidamem a necháte rozpéct v troubě, dokud se sýr neroztaví.
Snídaně
Banánové lívanečky z Ameriky
Klasickou sváteční snídaní bývají palačinky. Pokud ovšem chcete být o něco originálnější, vyzkoušejte banánové lívanečky.
Budete potřebovat:
- 180 g hladké mouky,
- 2 lžičky droždí,
- 4 lžíce moučkového cukru,
- 200 ml mléka,
- 2 vejce,
- 1 banán,
- javorový sirup
Postup: V míse smícháte mouku, cukr a droždí. Poté přidáte celá vejce a během míchání začnete postupně přilévat mléko. Hladkou směs nechte deset minut stát a mezitím nakrájejte banán na tenká kolečka. Lívanečky smažíme na pánvi, vždy asi ze čtyř polévkových lžic těsta anebo na klasickém lívanečníku. Do ještě tekutého těsta naklaďte plátky banánu, a jakmile se objeví první bublinky vzduchu na povrchu lívanečků, obraťte je a osmažte z druhé strany. Podávejte horké, přelité javorovým sirupem.
Tip: Pokud si vy ani vaše drahá polovička nepotrpíte na sladké, rychlou a chutnou snídani můžete připravit i z předem připravených sladkých croissantů. Po straně je naříznete a polovinu naplníte nivou, druhou polovinu šunkou a eidamem a necháte rozpéct v troubě, dokud se sýr neroztaví.
Předkrm
Smažený camembert s javorovým sirupem
Sýry se hodí nejenom jako dezert, ale také jako předkrm.
- Budete potřebovat:
- 2 kozí sýry camembert,
- 1 vejce,
- mletý čerstvý rohlík,
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup: Oba sýry obalíte v rozšlehaném vejci a poté v mletém čerstvém rohlíku, který bude křupavější než klasická strouhanka. Na oleji sýry zprudka osmažte z obou stran, poté přelijte javorovým sirupem a podávejte horké.
Tip: Podávejte na hnízdě malého salátku z rukoly. Sýr můžete posypat vlašskými ořechy nebo na vrch přidat lžičku brusinek.
Hlavní chod
Krůtí rolky v sezamu se sýrovým překvapením
Stočené krůtí řízky v sezamu a medu plněné sýrem jsou jednoduchou zajímavou změnou oproti klasickým oblíbeným minutkám či řízkům.
Budete potřebovat:
- 3 krůtí plátky,
- 100 gramů ementálu,
- 3 lžíce medu,
- sezamová semínka,
- mletý kmín,
- pepř,
- sůl
Postup: Pokud krájíte plátky z většího kusu krůtího prsa, řežte je vždy podélně a dokud je maso velmi vychlazené nebo ještě ne úplně rozmrzlé, tak se vám podaří je mít opravdu tenké. Pokud je to potřeba, maso ještě naklepejte, z obou stran jemně posolte a posypte špetkou kmínu a troškou pepře. Každý krůtí plátek pak rozkrojte na tři pruhy a eidam nakrájejte tak, aby nám vzniklo devět hranolů. Proužky masa potom omotejte kolem hranolů sýra a obalte v sezamovém semínku. Vzniklé tyčinky osmažte na pánvi a podávejte horké a přelité medem.
Tip: Podávejte s pečenými brambory nebo vařenými novými brambůrky ve slupce. Jako zeleninová příloha se hodí zejména hrachové lusky.
Dezert
Créme Brûlée
Není nad francouzské dezerty. Tento je na povrchu tvrdý a uvnitř skrývá krémové a jemné potěšení. Podává se v malých mističkách a každý má tak svůj kousek.
Budete potřebovat:
- 2 žloutky,
- cukr krystal,
- 150 ml smetany ke šlehání,
- 150 ml smetany,
- pár kapek vanilkové příchutě
Postup: V míse ušlehejte žloutky se dvěma lžícemi cukru a odložte. V rendlíku uveďte do varu smetanu ke šlehání, smetanu a vanilkovou příchuť a nechte asi osm minut zvolna vařit. Po odstavení a za stálého míchání smíchejte se žloutky s cukrem. Hotovou směs přeceďte a pro snadnější rozlévání do individuálních zapékacích mističek ji můžete přelít do konvičky s hubičkou. Troubu předehřejte na 150 °C a směs rozlijte do tří mističek. Ty vložte do většího pekáčku, do kterého nalijte horkou vodu, aby dosahovala asi 1 cm pod okraj misek. V této vodní lázni se krém peče asi 40 minut, dokud není na dotyk pevný. Po vychladnutí jej uložte přes noc do chladničky a před podáváním na něm vytvořte vrstvu karamelu: krém posypte dvěma lžičkami cukru a dejte na 2–3 minuty do trouby na gril na nejvyšší teplotu. Ihned podávejte.
Tip: Tento vynikající dezert je ještě lepší, zjemníte-li ho ovocem, které se naklade na dno mističek ještě před nalitím krému. Vhodné jsou jahody, maliny nebo švestky máčené v rumu.
Zobání ke sklence vína
Plněná slaná srdíčka
Hodí se k příjemnému posezení nebo jako malé občerstvení k nějakému zamilovanému filmu.
Budete potřebovat:
- 1 velkou cibuli,
- 2 menší mrkve,
- 150 g anglické slaniny,
- cukr krystal,
- listové těsto
Postup: Na pánvičce osmažte velmi drobně nakrájenou velkou cibuli, dvě menší mrkve a anglickou slaninu. Přidejte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat. Vyválejte plát listového těsta a na jednu jeho polovinu dávejte malé kuličky vychladlé směsi. Druhou polovinu těsta poté ohněte a kuličky přikryjte. Vyřežte tvary srdíček kolem naplněného těsta a konce stlačte k sobě, aby se kapsičky neotevřely. Před pečením nezapomeňte pečivo potřít rozšlehaným vejcem, aby se hezky lesklo. Pečte je v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Tip: Srdíčka budou lépe vypadat i chutnat, posypete-li je mákem, sezamovým semínkem nebo nadrobno sekanými vlašskými ořechy.
Archiv, časopis Krásná 2009, Fotografie: Pixabay, Unsplash