V kuchyni s Julií Child - legendární palačinky susette
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Legendární palačinky susette
9 porcí, palačinky a pomerančové máslo lze připravit dopředu, 30–60 minut včetně flambování
Na palačinky:
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 /3 hrnku mléka
- 2 /3 hrnku studené vody
- 3 velká vejce
- ¼ lžičky soli
- 6 polévkových lžic rozpuštěného másla (bez pěny)
Na 3 hrnky pomerančového másla:
- kůru (pouze oranžovou část) ze dvou velkých čerstvých pomerančů
- ½ hrnku cukru
- 2 kostky másla (asi 225g) másla, nakrájeného na kostičky
- ½ hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 3 polévkové lžíce pomerančového likéru
Na samotnou přípravu a flambování:
- 18 palačinek
- misku cukru
- koňak a více pomerančového likéru
- misku s připraveným pomerančovým máslem
Postup:
1) Nejprve si připravíte palačinky. Do misky s moukou vmícháte mléko, vodu a dohladka promícháte. Přidáte vejce, sůl a polovinu rozpuštěného másla a těsto opět dobře promícháte. Necháte odpočinout 10 minut až 1 hodinu v lednici. Poté rozpálíte pánev na palačinky tak, aby na ní kapička vody „zatancovala“, než se odpaří. Poté pánev potřete rozpuštěným máslem, do středu pánve nalijete těsto a rozetřete ho po celé ploše. Po asi 30 vteřinách palačinku otočíte a osmahnete dozlatova i z druhé strany.
2) Nyní připravíte pomerančové máslo. Do kuchyňského robotu nebo mixéru dáte pomerančovou kůru spolu s cukrem, přidáte kousky másla a mixujete, dokud směs nezačne mít načechranou krémovou konzistenci. Poté přidáte pomerančovou šťávu a likér. Promíchanou směs nakonec dáte do misky, kterou přikrytou uložíte do lednice.
3) Ať už flambujete v kuchyni, nebo na jídelním stole před hosty, vyklidíte si kolem sebe dostatečný prostor a vše, co budete potřebovat – velkou lžíci, naběračku, vidličku, obracečku, misku s cukrem, pomerančové máslo, likér a koňak –, si připravíte vedle hořáku. Na velkou pánev, ve které budete flambovat, vložíte pomerančové máslo a necháte je vařit, dokud nezačne bublat a houstnout do konzistence sirupu, zhruba pět minut.
4) V bublající směsi namočíte palačinky z obou stran; poté je přehnete napůl a ještě jednou na čtvrtku a začnete je úhledně skládat k okraji pánve. (Pokud máte menší pánev a nebudete moci flambovat všechny palačinky najednou, je třeba si na příslušný počet flambování rozdělit i pomerančové máslo).
5) Když máte všechny palačinky obaleny v sirupu z pomerančového másla a složené na čtvrtky na dně pánve, posypete je dvěma polévkovými lžícemi cukru. Do naběračky nalijete asi 1/3 hrnku koňaku a z naběračky jím přelijete palačinky (nikdy nelijte alkohol do pánve rovnou z lahve!). Poté palačinky přelijete 1/3 hrnku pomerančového likéru, opět z naběračky, a necháte několik vteřin bublat. Pánev nakloníte k ohni tak, aby její obsah vzplál (můžete také použít extra dlouhé sirky), a opatrně ji nakláníte sem a tam, aby se palačinky v hořící směsi lehce promíchaly. Když shoří alkohol, můžete palačinky servírovat.
Archiv, časopis Krásná 2012