V kuchyni s Julií Child - Těstovinový salát s čerstvými rajčaty a bazalkou
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty
Těstovinový salát s čerstvými rajčaty a bazalkou
6 porcí, příprava 35 minut
Budete potřebovat:
- 1 balení uvařených těstovin
- ¼ hrnku dresinku z vinného octa
- asi 12 lístků čerstvé bazalky
- směs z čerstvých rajčat
Dresink:
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- ¼ čajové lžičky soli
- ½ polévkové lžíce dijonské hořčice
- ½ hrnku panenského olivového oleje
- trocha čerstvě mletého pepře
- 2 tenké proužky umyté citronové kůry
Rajčatová směs:
- 4 větší zralá rajčata (vyberete ta nejčervenější)
- 1 polévkovou lžíci nadrobno nasekané šalotky
- ½ čajové lžičky červeného vinného octa
- 1 polévkovou lžíci panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvé lístky bazalky
- 2 polévkové lžíce nadrobno nasekané petrželky
Postup:
1) Nejprve si uvaříte těstoviny. Na jejich přípravě toho tolik složitého není, ale i tak se salát dá pokazit, zvlášť pokud těstoviny uvaříte příliš – v salátu ještě změknou a mohly by se začít trhat, neudržely by si tvar ani chuť. Také se těstoviny nesmí slepit k sobě, aby šel salát dobře promíchat. Na salát se nejlépe hodí špagety, mašličky nebo širší nudle. Důležité je vařit těstoviny v co největším množství vody. Tu osolíte špetkou soli a přidáte do ní polévkovou lžíci olivového oleje. Těstoviny uvaříte all dente – tedy uvařené až k jejich středu, ale stále tužší. Mezitím na pánvičce zpěníte polévkovou lžíci másla s polovinou stroužku propasírovaného česneku, ale pozor, česnek nesmí začít zlatavět. Okamžitě po rozpuštění máslo odstavíte z plamene a vmícháte do slitých těstovin.
2) Nyní si připravíte zálivku na salát. Proužky citronové kůry velmi jemně nasekáte a promícháte se solí a třete silně o dno nádoby, ve které dresink připravujete, dokud se nevytvoří jemná pasta. Poté vmícháte dijonskou hořčici a jednu polévkovou lžíci citronové šťávy. Ve chvíli, kdy se vše krásně propojí, všleháte do směsi olivový olej. Můžete rychle hníst vidličkou či metlou, ale elektrickým šlehačem vše půjde daleko rychleji a jednodušeji. Nakonec podle chuti vmícháte buď celou druhou polévkovou lžíci citronové šťávy, nebo alespoň ještě pár kapek a osolíte a opepříte.
3) Čas pustit se do rajčatové směsi! Rajčata ponoříte na 10 vteřin do hrnce s vroucí vodou a poté ihned vyndáte, naříznete slupku a jednoduše oloupete. Rajčata podélně přepůlíte a odstraníte měkké středy se zrníčky a zbavíte je i vnitřní šťávy (tu lze uschovat a přidat do vaření někdy příště). V tuto chvíli máte pouze červenou tužší část oloupaných rajčat, která promícháte s nakrájenou šalotkou, octem a olejem a osolíte a opepříte. Tuto směs promačkáte vidličkou, spolu s lístky čerstvé bazalky a petrželkou. Směs lze připravit i zhruba hodinu dopředu, ale čím čerstvější, tím lepší. Kromě našeho salátu lze rajčatovou směs podávat k jakémukoliv grilovanému masu nebo rybě nebo přidávat do zelených salátů.
4) Těstoviny dáte do hezké servírovací mísy, polijete dresinkem a dobře promícháte. Uprostřed mísy vytvoříte ve středu těstovin jakousi prohlubeň, do které naaranžujete rajčatovou směs a kolem dokola jako paprsky sluníčka ozdobíte bazalkovými lístky. Přes rajčátka i bazalku pak lžičkou přidáte ještě zbytek dresinku.
Archiv, časopis Krásná 2012