Než šla loď ke dnu - co se jedlo na Titaniku: Punch Romaine
Jeden z chodů k večeři v jídelně první třídy Titanicu
Punch Romaine, česky římský punč, byl jeden z nápojů, který byl podávaný při poslední večeři onoho osudného dne 14. dubna 1912. Punch Romaine vycházel z receptu slavného francouzského šéfkuchaře Georgese Auguste Escoffiera, který se specializoval na nápoje z granity (ledové tříště).
Punch Romaine
(4 porce)
- 200 g ledových kostek,
- 1 dl bílého polosuchého vína,
- 1 dl pomerančové šťávy,
- 0,5 dl citronové šťávy,
- 5 cl bílého rumu,
- 1 pomeranč,
- 1 dl suchého sektu
Kostky ledu vsypeme do mixéru, zalijeme vínem, pomerančovou i citronovou šťávou a rozdrtíme na ledovou tříšť. Nakonec lehce zalijeme rumem. Do sklenky na sekt vložíme kolečko pomeranče, přidáme ledovou směs a zastříkneme sektem.
Originální recept restaurace pro VIP na Titaniku připravil Mistr šéfkuchař Stanislav Zukal.
Archiv, časopis Krásná 2011