Úvod Magazín Než šla loď ke dnu - co se jedlo na Titaniku: Punch Romaine

Než šla loď ke dnu - co se jedlo na Titaniku: Punch Romaine

Jeden z chodů k večeři v jídelně první třídy Titanicu

Punch Romaine, česky římský punč, byl jeden z nápojů, který byl podávaný při poslední večeři onoho osudného dne 14. dubna 1912. Punch Romaine vycházel z receptu slavného francouzského šéfkuchaře Georgese Auguste Escoffiera, který se specializoval na nápoje z granity (ledové tříště).

Punch Romaine

(4 porce)

  • 200 g ledových kostek,
  • 1 dl bílého polosuchého vína,
  • 1 dl pomerančové šťávy,
  • 0,5 dl citronové šťávy,
  • 5 cl bílého rumu,
  • 1 pomeranč,
  • 1 dl suchého sektu

Kostky ledu vsypeme do mixéru, zalijeme vínem, pomerančovou i citronovou šťávou a rozdrtíme na ledovou tříšť. Nakonec lehce zalijeme rumem. Do sklenky na sekt vložíme kolečko pomeranče, přidáme ledovou směs a zastříkneme sektem.

 

Originální recept restaurace pro VIP na Titaniku připravil Mistr šéfkuchař Stanislav Zukal.

 Archiv, časopis Krásná 2011

Pel-mel
Abeceda sv. Valentina: Hubička Charlie Chaplin a Oona O’Neil Jak se to dělá, mít talent?