Úvod Magazín V kuchyni s Julií Child - Okurková polévka

V kuchyni s Julií Child - Okurková polévka

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí.

Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.

Okurková polévka

Osvěžující lehké pyré, skvělé pro horké letní dny

6 porcí, příprava 40 minut

Budete potřebovat:

  • 4 salátové okurky
  • 4 polévkové lžíce vinného octa
  • 2 čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky cukru
  • 1 hrnek tenkých cibulových plátků
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 7–8 hrnků zeleninového vývaru (lze použít i vodu nebo drůbeží či rybí vývar)
  • ½ hrnku syrové bílé rýže
  • sůl a pepř

Postup:

  • Nejprve si připravíte základ polévky z rýže a cibule. Plátky cibule smažte na másle 7–8 minut nebo až zkřehnou a zprůhlední. Přidejte rýži a 4 hrnky vývaru či vody. Nechejte jemně bublat po dvacet minut nebo dokud rýže nezměkne.
  • Zatímco se vaří rýže, oloupejte salátové okurky, rozřízněte je podélně na polovinu a lžící odstraňte střed se zrníčky. Poté okurky nahrubo nakrájejte, zalijte vinným octem, přidejte cukr a sůl a nechejte na mírném ohni vařit 15 minut.
  • Ve chvíli, kdy je v první pánvičce rýže změklá, přidejte patnáct minut vařenou směs okurek i s jejich šťávou a nechejte vařit dalších 5 minut. Poté smíchanou směs rozmixujte na jemno v kuchyňském robotu, až vznikne husté pyré. Poté směs vraťte do hrnce, přidejte zbytek vývaru, dobře promíchejte a nechejte na mírném ohni vařit dalších 5 minut.
  • Polévku lze podávat jak horkou, tak chlazenou. Je možno do ní přidat trochu zakysané smetany. Těsně před servírováním položte na krém dva tenké plátky salátové okurky, popřípadě ozdobte hrstkou čerstvě nasekané petrželky nebo pažitky.

Archiv, časopis Krásná 2011

Pel-mel
Veselý labužník Jan Neruda Boris Nosek: Porcelán je nejušlechtilejší keramika