Strava na podzim - Příprava na zimu
Co naplat, léto už je za námi a vrátí se zas až za rok. Sice je ještě pořád hezky a babí léto se činí, seč může, ale trocha nostalgie už v něm uvízla a bude ještě narůstat. Vychutnejme si tedy každý krásný den a využijme ho do maxima, ale neměli bychom přitom zapomenout, že přijde zima, a je nutné se na ni pořádně zásobit nejen hmotně: podzim tuto přípravu i výstrahu už vlastně má ve svém názvu. Poddejte se podzimu. Nechte se podmanit jeho kouzly, barvami a vůněmi. Ale vyvažujte tuto poezii naprosto praktickou, racionální přípravou na zimu.
Příprava na zimu
Pomalu se zkracují dny a prodlužuje noc. Sluníčka je čím dál tím míň, o to více je dešťů a posléze i plískanic. Ke konci podzimu už padá sníh a všichni se divíme: jak to, že je ještě kalendářní podzim, když už je vlastně zima? A přijdou rýmy a chřipky i jiné nemoci, nad kterými zvítězí bez větších pohrom hlavně ten, kdo se v letním a raněpodzimním období správně stravoval, otužoval, hodně chodil do přírody a načerpal do zásoby její sílu.
Co nám nejvíce pomůže v boji proti infekci? Samozřejmě dobrá obranyschopnost, kterou jsme si vypěstovali čerstvou kvalitní a vyváženou stravou plnou vitaminů, enzymů, stopových prvků a energie přírody. Teď ji ještě podpoříme vitálními semínky dýně, slunečnice, lnu a sezamu. V lékárně si koupíme echinaceové kapky a užíváme je každý den. Do jídla dáváme trochu více česneku, cibule a křenu.
I v krátkých chladných dnech si za oknem vypěstujeme výhonky řeřichy, pšenice, hrachu, fazolí mungo a adzuki a doplňujeme jimi přílohy jídel. Určitě pěstujeme nebo kupujeme zelenou petrželku, pažitku a cibulku a dbáme, aby nezavadly – kyselina listová v nich obsažená by měla být v naší stravě každý den, je pokládána za zázrak přírody!
Archiv, časopis Krásná 2009