Novoroční menu Ladislava Nodla
Nevíte, jaké připravit Novoroční menu? Máme pro vás jeden typ.
Předkrm: Filátko z pstruha s pikantní zeleninou
- 2 středně velcí pstruzi,
- 1 malá cibule,
- 1-2 rajčata,
- 1 menší paprika,
- 2 lžíce kvalitního oleje nebo 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla,
- 1 lžička kečupu,
- sůl,
- mletý černý pepř,
- směs čerstvých (mražených) bylinek (šalvěj, bazalka, rozmarýn)
Očištěné ryby podélně rozpůlíme, zbavíme kůže a vykostíme. Omyté bylinky jemně posekáme a promícháme. Připravené pstruhy pak osolíme, opepříme, potřeme směsí bylinek a necháme asi hodinu marinovat. Oloupanou cibuli a omytá rajčata i papriky pokrájíme na klínky. Uleželé ryby obou stranách lehce opečeme, přidáme k nim zeleninu a vše znovu krátce orestujeme. Pro pikantní chuť i barvu ještě vmícháme kečup a předkrm pak necháme náležitě vychladit. Podáváme s bílým pečivem.
Hlavní chod: Kuřecí stehýnka s broskví
- 4 vykostěná kuřecí stehýnka,
- 1 lžíce kvalitního oleje,
- 1 lžíce másla,
- 4 půlky kompotovaných broskví,
- 1 lžíce medu,
- sůl,
- mletý bílý pepř
Kuřecí maso osolíme, opepříme a zvolna upečeme na směsi másla a oleje. Měkká stehýnka vyjmeme, do výpeku přidáme broskve i med a krátce prohřejeme. Podáváme s malou zeleninovou oblohou a se směsí klasické i divoké (černé) rýže.
Dezert: Pečené jablíčko se zmrzlinou a šlehačkou
- 4 stejně velká, vyzrálá jablka (po 80 g),
- 1,5 dl zmrzliny,
- 1 lžíce másla,
- 1 lžička medu,
- 2-3 lžíce bílého vína,
- šlehačka,
- ořechy,
- oplatky
Oloupaná jablka zbavíme jádřince a naskládáme do malého kastrůlku. Přidáme k nim máslo, med i víno a pečeme v horké troubě asi osm minut. Ovoce přeložíme na talířky, otvory po jádřinci vyplníme zmrzlinou, vše ozdobíme šlehačkou, jádry ořechů, malými řezy oplatky a dezert okamžitě podáváme.
Archiv, časopis Krásná 2007