Dobroty pro mlsný císařský jazyk - Lívanečky s borůvkovou pěnou přelité koňakem
V době empíru kralovala v životním stylu francouzská móda. Týkalo se to i gastronomie. Pryč byla doba přejídání. Sice se stále podávalo menu o několika chodech, porce byly ale menší a uměřenější.
Lívanečky s borůvkovou pěnou přelité koňakem
(4 porce)
- 300 g hladké mouky
- 0,5 l vlažného mléka
- 20 g droždí
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lžíce krupicového cukru
- - citronová kůra
- 3 vejce
Borůvková pěna:
- 4dl šlehačky
- 100g borůvek
- 50 g moučkového cukru
1/ Ve vlažném mléku a cukru rozetřeme droždí a pak vlijeme do hladké mouky. Dobře rozmícháme, přidáme vajíčka, citronovou kůru a vanilkový cukr. Z těsta usmažíme na rozpáleném tuku lívanečky.
2/ Smetanu šleháme s cukrem. Když začne tuhnout, vsypeme borůvky a vyšleháme dotuha. Hotovou pěnou zdobíme lívanečky a přelijeme koňakem nebo brandy
Recepty připravil mistr kuchař Josef Kačírek. Archiv, časopis Krásná 2012