Úvod Magazín Jak se vaří v Austrálii?

Jak se vaří v Austrálii?

Sydney, Opera House

Po dvaatřiceti letech v Čechách a dalších třinácti v Německu mě osud zavál až na druhý konec Zeměkoule, mezi klokany a koaly – do Austrálie. Původně jsem následovala kamarádku z dětství, která tam žila už léta. Ale časem jsem se osamostatnila, až se ze mne po šesti letech stala Australanka se vším všudy.

Jak se vaří v Austrálii?

Australská kuchyně jako taková prakticky neexistuje, je převzatá z větší části od Angličanů a Američanů (McDonald’s a KFC). Nejpopulárnější je grilování, barbecue, tady se mu říká bárbí.
Úplně každý má na zahradě gril, kde se opékají především párky, (což je tučná obarvená a okořeněná hmota, velmi levná), pak steaky obrovských rozměrů z hovězího masa, vepřové a jehněčí kotlety.
Maso je velmi levné a chutné, klokaní maso tady není příliš populární a jeho cena je průměrná. K masu se podávají různé druhy brambůrku, oblíbené jsou dippy – řidší pomazánky.

V Austrálii je prohibice, alkohol je k dostání pouze ve specializovaných prodejnách a na ulici ho pít nesmíte, jedině zabalený v papíře. Na pláži je požívání alkoholu povoleno, protože jde o vaše soukromí.
Hospody jsou tmavé, špinavé a páchnoucí, slušný člověk tam nevkročí. Pije se tam a hraje kulečník.
Ne všechny restaurace jsou pěkné, ne všechny mají licenci na alkohol.
Takže si často můžete přinést svoje víno nebo pivo, to vám dají do ledničky a naservírují vám ho.
Za to se účtuje dolar. Některé restaurace mají sice licenci na alkohol, přesto si můžete přinést vlastní.

Velmi oblíbené jsou slané koláče, zvané páje, plněné například mletým masem, gulášem, špenátem se sýrem nebo zeleninou. Jsou navrch přikryté těstem, podávají se jako velká kola nebo malé koláčky. Mohou být i sladké, plněné například jablky.

Nejčastěji se podávají sendviče, což jsou obložené plátky bílého nebo tmavého toustového chleba, naskládané na sebe do vrstev a úhlopříčně rozříznuté, takže se podávají jako trojúhelníky.

Populární je čínská kuchyně, zejména smažená rýže a jarní závitky – rolky plněné zelím, zeleninou či masem.

Doma téměř nikdo nevaří a nepeče. Jídlo se objednává po telefonu nebo se jde na večeři či se v mikrovlnné troubě ohřeje jídlo mražené. Jako moučník se podává muffin, což je bábovička z třeného těsta ochucená čokoládou, hrozinkami, prostě čímkoliv. Dalším rozšířeným pečivem je scones, to je většinou bez chuti a bez zápachu, podobá se české kulaté housce, většinou je slaný, málokdy se přichutí rozinkami.

Oblíbený je mrkvový a banánový moučník, zázvorové sušenky, čtverce z lístkového těsta s ovocem a zalité pudinkem a také dort zvaný Pavlova. O jeho název se zasloužila známá ruská primabalerína Olga Pavlovová, na počest jejího příjezdu do Austrálie ho vymyslel a připravil jeden australský cukrář. Tento moučník si při svém pobytu oblíbil Petr Novotný a doslova se do něj zamiloval. Přitom jde o obyčejný ušlehaný bílek nasycený práškovým cukrem, doslova usušený v troubě. Zdobí se čerstvým ovocem a šlehačkou.

 Recepty

 Jehněčí kotletky s citronem

(pro 4 osoby):

  • 12 malých jehněčích kotletek
  • 2 citrony
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 2 lžíce worchesterové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 6 stroužků česneku
  • mletý pepř
  • sůl
  • vegeta
  • chilli
  • olej
  • máslo

Rozpustíme máslo, přidáme olej a všechny přísady včetně rozmačkaného česneku a šťávy z citronů. Promícháme, odstavíme z ohně, vložíme kotletky a dáme uležet to chladu. Po několika hodinách
je otočíme a opět necháme v chladu uležet. Kotlety marinujeme několik hodin, nejlépe přes noc.
Pak kotlety grilujeme dvě až tři minuty z každé strany. Podáváme s opečeným bramborem
a zdobíme zeleným salátem. Můžeme podávat i s chlebem.

Kuře na medu a zázvoru

(pro 4 osoby):

  • 1 kuře
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 1 citron
  •  sklenice vody
  •  sklenice medu
  • sklenice nerafinovaného cukru
  • 4 stroužky česneku
  • chilli
  • sůl
  • pepř
  • 4 šalotky
  • olej

Kuře rozporcujeme na menší kousky a připravíme si marinádu. Do železného kastrolku nebo malého pekáčku dáme olej, přidáme oloupané a na čtvrtky rozkrájené šalotky, rozdrcený česnek, omytý a na plátky nakrájený citron a jemně nakrájený zázvor. Přidáme vodu, med, cukr, sůl, pepř a chilli. Na mírném ohni mícháme, až se vše spojí. Vložíme kuřecí dílky, které by měly být potopené. Buď přikryjeme pokličkou a na mírném ohni asi 40 minut dusíme, nebo můžeme dát pekáček do středně horké trouby a asi hodinu péct. Je-li omáčka řídká, zahustíme lžičkou jíšky nebo solamylu. Podáváme s rýží nebo bramborem, ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou.

 Banánovo-jogurtová bábovka

  • 150 g másla nebo margarínu
  • 1 šálek cukru
  • 2 vejce
  • 2 banány
  • kůra z 1 citronu
  • 1 bílý jogurt
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička kakaa

Na ozdobu:

Několik vlašských ořechů

Karamelová poleva (z 50 g cukru)

Máslo s cukrem utřeme do pěny, postupně přidáme vajíčka a stále šleháme. Přidáme rozmačkané banány, citronovou kůru, jogurt a lehce promícháme, zlehka vmícháme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva. Polovinu těsta dáme do vymazané a vysypané malé bábovkové formy, ze zbylého těsta trochu odebereme, smícháme s kakaovým práškem a po obvodu těsta ve formě ho rozmístíme. Zalijeme zbylým těstem.
Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Do větší bábovkové formy suroviny zdvojnásobíme.

Po vyjmutí z trouby necháme 10 minut odpočinout, pak bábovku opatrně vyklopíme na mřížku. Po vychladnutí vršek bábovky ozdobíme vlašskými ořechy, které polijeme karamelem.

Archiv, časopis Krásná

Pel-mel
Méně časté odrůdy vegetariánství Karel Laštovka - Vlastimil Harapes, sólista baletu, herec