Borůvka
Borůvky patří mezi velmi chutné drobné ovoce. Protože náleží k nejzdravějším plodinám, určitě by měly mít své místo v jídelníčku. Borůvka obecná je hustě rozvětvený keřík s narůžovělými květy a černomodrými bobulovitými plody. Roste v půdě světlých lesů severní a střední Evropy, také v severní Asii a Severní Americe. Roste od nížin až po alpská pásma, vždy v půdě s kyselým pH.
Borůvky patří mezi velmi chutné drobné ovoce. Protože náleží k nejzdravějším plodinám, určitě by měly mít své místo v jídelníčku. Borůvka obecná je hustě rozvětvený keřík s narůžovělými květy a černomodrými bobulovitými plody. Roste v půdě světlých lesů severní a střední Evropy, také v severní Asii a Severní Americe. Roste od nížin až po alpská pásma, vždy v půdě s kyselým pH.
Borůvky i jejich léčivé účinky jsou známé po staletí. Užívané části jsou listy i plody. Listy se sbírají od června až do září, plody od července (někdy už dříve) až do srpna. Na horách dozrávají borůvky až v září. Plody obsahují třísloviny, flavonidy, mnoho vitaminu C, cukry, pektiny, antokyany a další cenné látky. Jsou vhodné při chronických středních katarech, zánětech v dutině ústní a kožních ekzémech. Borůvky mají schopnosti upravovat činnost střev, krevní obraz a následně krvetvorbu.
Zajímavý je účinek borůvky na regeneraci purpury v oční sítnici, známé jsou rovněž účinky borůvek proti cukrovce. Jak list, tak i plody obsahují glukokininy, které významně snižují hladinu cukru v krvi. Borůvky jsou bohaté na karoten, jenž chrání imunitní systém a tělní buňky před volnými radikály. Obsah „céčka“, taninů, železa a dalších biolátek ovlivňuje životní energii, omlazuje organismus, čistí krev. Borůvky také pomáhají snižovat hladinu tuku v krvi. Obecně lze říct, že působí preventivně proti infekcím. Je také známo, že uklidňují nervový systém. Lesní zvěř vyhledává borůvky např. v době říje, tj. v období silného stresu. Podle posledních vědeckých výzkumů pomáhají právě tyto rostliny proti ucpaným tepnám.
Angličtí vědci také tvrdí, že borůvky jsou prostředkem proti rakovině prostaty. Diuretický účinek napomáhá také odvodňování. Údajně borůvky obsahují sloučeninu, která funguje obdobným způsobem jako léky, jichž se používá ke snižování tzv. škodlivého cholesterolu. Borůvky by se tedy mohly stát jakousi alternativou pro pacienty, kteří trpí vedlejšími účinky při užívání takových léků. V buňkách borůvek se vyskytuje i tzv. pterostilten, antioxidant, který je také v hroznech a červeném vínu. A právě ten dokáže velmi efektivně snižovat cholesterol. (Pterostilten je jedna z látek, které působí účinně i proti rakovině střev.)
Příznivých účinků této rostliny je ještě mnohem více, není tedy divu, že borůvka byla časem vyšlechtěna a z lesů se dostala do zahrádek. Vyšlechtěné borůvky jsou mnohem větší – jak keř, tak i plody. Chutí a vůní se však těm lesním nemohou rovnat. Konzumují a zpracovávají se však úplně stejně. Jsou známé pod názvy kanadská, kamčatská, zahradní, hroznovitá, velkoplodá atd.
Doporučovat borůvky asi nemusím. Jsou zdraví samo. Největší lahůdkou je (podle mého) kynutý borůvkový koláč s drobenkou. A znáte žahour? Rozvařené borůvky, vanilkový cukr zahustíte solamylem anebo pudinkovým práškem. Těšte se, letos budou určitě brzy.
Archiv, časopis Krásná 2007