Zdravé i dobré - recepty
Jídlo jako základní, každodenní a nevyhnutelná potřeba člověka má vliv nejen na jeho zdraví, ale zároveň mu přináší potěšení. Z důvodu stále se zrychlujícího životního stylu dává většina lidí přednost průmyslově vyráběným, chuťově atraktivním a kaloricky bohatým pokrmům, které jsou podle současných poznatků jednou z příčin rozvoje rakoviny, onemocnění srdce a cév, diabetu, duševních chorob a dalších. Vznik těchto degenerativních chorob je proto právem dáván do přímé souvislosti s typem a množstvím přijímané stravy.
Zeleninová polévka s rýžovými nudlemi, řasou a chilli papričkou
Použité suroviny:
- mrkev,
- petržel,
- brokolice,
- chilli paprika,
- mořské řasy,
- rýžové nudle,
- mořská sůl,
- olej.
Vodu se solí a se dvěma kusy mořské řasy (BIO) uvedeme do varu, přidáme na kousky pokrájenou zeleninu a vaříme zhruba osm minut. Zelenina nesmí být tvrdá, ale ani rozvařená. Do hotové polévky vložíme již předem uvařené rýžové nudle, přidáme lžíci kvalitního oleje (sezamový, dýňový, omega 3) a ozdobíme nakrájenou chilli papričkou.
Polentové knedlíky se zelím a seitanem (rostlinnou bílkovinou neboli pšeničným masem)
Použité suroviny:
- kukuřičná polenta,
- olivy,
- ½ hlavičky čerstvého zelí,
- 2 hrnky kysaného zelí,
- cibule,
- kmín,
- umeocet,
- lepek,
- celozrnná špaldová mouka,
- bylinky,
- sójová omáčka.
Knedlíky
450 g kukuřičné polenty se za stálého míchání vysype do vroucí osolené vody a vaří se tři minuty. Do vzniklé hladké husté kaše se přidají nakrájené olivy nebo kukuřice a vše se vylije do studenou vodou vypláchnuté formy na srnčí hřbety. Po vychladnutí se uvařená polenta krájí na úhledné tvary a zdobí osmaženou cibulkou.
Zelí
Na troše kvalitního oleje se osmaží 4 větší cibule, přidá se nakrájené čerstvé zelí a kmín. Vše se podlije vodou a nechá podusit Po 15 min. se přidají dva hrnky kysaného zelí, podle potřeby voda a vše se nechá na mírném ohni dusit až do změknutí. Pro dochucení se používá umeocet nebo citron. Pokud chcete zelí zahustit, rozmícháte dvě lžíce kukuřičného škrobu ve studené vodě, přidáte do dušeného zelí a krátce povaříte.
Rostlinná bílkovina – seitan
Pšeničné maso je označení pro rostlinnou bílkovinu, která je v obchodech se zdravou výživou prodávaná jako seitan. Seitan si lze doma vyrobit, a to takto: (dvě porce) dvě polévkové lžíce lepku se smíchají s jednou lžící celozrnné špaldové mouky a bylinkami. Tato směs se polévá studenou vodou, ve které je rozmíchaná lžíce sójové omáčky. Hmota začne tzv. sklovatět a v této fázi lze z ní vytvořit plátky, které se musí nechat odležet (v chladu a nejlépe přes noc). Vytvořené plátky se vaří 20 min. v osolené vodě nebo v zeleninovém vývaru. Takto vyrobený seitan se může dále smažit, péct, dusit atd. Pro náš případ plátky seitanu posypeme kořením (kmínem, mletou paprikou, bylinkami atd.), vložíme do pekáčku pokapeme olejem a dáme péct.
Jablečný koláč s mrkví a ořechy
Použité suroviny:
- dva hrnky celozrnné hladké pšeničné nebo špaldové mouky,
- jeden šálek sušeného rostlinného mléka,
- 1/3 šálku rostlinného oleje,
- jeden šálek vody,
- špetka soli.
Všechny suroviny smícháme, vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme na moukou posypaném vále. Těsto dáme na pečicí papír a na plech, vidličkou jej několikrát propíchneme. V předehřáté troubě pečeme asi osm minut, pak přidáme nastrouhaná jablka, mrkev, rozinky, ořechy nebo slunečnicová semínka. Posypeme skořicí nebo strouhaným kokosem a koláč dopečeme.
Archiv, časopis Krásná 2010, Fotografie: Pixabay