V kuchyni Vlasty Buriana - Sýrový nákyp
Známý herec se ocitl doslova v labužnickém ráji, když se mu podařilo získat do svých služeb Jaromíra Trejbala, tehdy jednoho z nejlepších českých kuchařů. Nebylo to věru lehké, ředitel známého pražského lahůdkářství Lippert, kde mistr vařečky působil, o něj bojoval jako lev. Pracovní vztah krále komiků i krále jeho kuchyně pak trval osm let.
Sýrový nákyp
(5 porcí)
- 2,5dl smetany
- 2dl mléka
- 4 vejce
- 150g strouhaného sýra
- sůl
- 100g hladké mouky
- 50g másla
Postup:
1. Osolenou smetanu s mlékem přivedeme k varu, zašleháme do ní mouku a necháme částečně vychladnout.
2. Pak přidáme žloutky, sýr a lehce vmícháme osolený pevný sníh z bílků.
3. Sýrovou hmotu naplníme do máslem vymazaných misek, postavíme je do pekáče s vodou, přikryjeme a při 90 °C táhneme v troubě, až ztuhne. Pozor – nevaříme. Nákyp se podává teplý.
Podle původních receptů Jaromíra Trejbala, osobního kuchaře Vlasty Buriana, připravil šéfkuchař pražského Triton Restaurantu Michal Novák.
Archiv, časopis Krásná 2012