V kuchyni Vlasty Buriana - Skládaná jablka v županu
Oběd si manželé Burianovi s potěchou vždy důkladně užívali – míval i sedm chodů. Zato večeře se podávala studená, a to až po návratu z divadla. Herec si zakládal na štíhlé tajli, a tak na stůl přicházela hlavně lehká francouzská kuchyně.
Skládaná jablka v županu
(4 porce)
- 4 střední jablka
- 500g listového těsta
- 1 vejce
- 75g ostřejší zavařeniny (višňová, rybízová)
- 75 g cukru
- 1 lžička skořice
- 50g ořechů nebo mandlí
Postup:
1. Jablka oloupeme, vypíchneme jádřince a každé rozdělíme na čtyři plátky. Potřeme je zavařeninou a složíme do původního tvaru.
2. Z těsta vyválíme plát a rozkrojíme na čtyři čtverce. Na každý položíme jablko, otvor po jádřinci naplníme cukrem se skořicí a sekanými ořechy, rohy těsta pomažeme šlehaným vejcem a protilehlé pevně spojíme.
3. Na plechu celý obal z těsta potřeme vejcem a upečeme do zlatova. Hotová jablka v županu posypeme vanilkovým cukrem a podáváme vlažná.
Podle původních receptů Jaromíra Trejbala, osobního kuchaře Vlasty Buriana, připravil šéfkuchař pražského Triton Restaurantu Michal Novák.
Arciv, časopis Krásná 2012