Úvod Magazín V kuchyni Vlasty Buriana - Skládaná jablka v županu

V kuchyni Vlasty Buriana - Skládaná jablka v županu

Oběd si manželé Burianovi s potěchou vždy důkladně užívali – míval i sedm chodů. Zato večeře se podávala studená, a to až po návratu z divadla. Herec si zakládal na štíhlé tajli, a tak na stůl přicházela hlavně lehká francouzská kuchyně.

Skládaná jablka v županu

(4 porce)

  •  4 střední jablka
  • 500g listového těsta
  • 1 vejce
  • 75g ostřejší zavařeniny (višňová, rybízová)
  • 75 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 50g ořechů nebo mandlí

Postup:

1. Jablka oloupeme, vypíchneme jádřince a každé rozdělíme na čtyři plátky. Potřeme je zavařeninou a složíme do původního tvaru.

2. Z těsta vyválíme plát a rozkrojíme na čtyři čtverce. Na každý položíme jablko, otvor po jádřinci naplníme cukrem se skořicí a sekanými ořechy, rohy těsta pomažeme šlehaným vejcem a protilehlé pevně spojíme.

3. Na plechu celý obal z těsta potřeme vejcem a upečeme do zlatova. Hotová jablka v županu posypeme vanilkovým cukrem a podáváme vlažná.

Podle původních receptů Jaromíra Trejbala, osobního kuchaře Vlasty Buriana, připravil šéfkuchař pražského Triton Restaurantu Michal Novák.

Arciv, časopis Krásná 2012

Pel-mel
Máte rádi zimu? Šperk princezny Margaret