V kuchyni s Julií Child – Salát z oloupaných restovaných paprik
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty
Salát z oloupaných restovaných paprik
4 porce, příprava 20 minut
Budete potřebovat:
- 1 palici česneku
- ¼ čajové lžičky soli
- 1 /3 hrnku panenského olivového oleje
- 3 až 4 větší papriky, oloupané dle instrukcí, zbavené semínek a přepůlené
- sůl a pepř
Postup:
1) Nejprve zbavíte papriky slupky. Jediným způsobem, jak to provést, je slupku spálit. Na povrchu papriky se udělají malé puchýřky, a až celá zčerná, půjde dobře oloupat. Pokud máte plynový sporák a potřebujete oloupat pouze jednu či dvě papriky, lze je nabodnout na vidličku a pak nad plamenem pomalu otáčet. Na tento recept však bude jednodušší všechny papriky orestovat najednou, a to na grilu. Důležité je papriky párkrát otočit, aby se puchýřky udělaly po celém obvodu. Ihned, když povrch zčerná, začněte papriky loupat, neboť by se mohla spálit i dužina. Papriky pečlivě zbavte jak celé slupky, tak i jádra a semínek.
2) Pečlivě utřete všechen česnek do hladka se solí a poté vmíchejte olivový olej. Papriky nakrájíte na centimetrové proužky, naaranžujete do řady vedle sebe do oválné zapékací misky a přes ně rovnoměrně nanesete směs česneku, soli a oleje. Přikryjete potravinovou fólií a necháte 20 minut uležet. Pouze příležitostně je promícháte znovu s dresinkem.
3) Pokud nechcete salát ihned servírovat, nechejte jej uložený v lednici i několik dní. Před podáváním pouze necháte mísu stát asi 30 minut v pokojové teplotě a poté odlijete přebytečný olej. Tento jednoduchý recept nabízí spoustu možností, jak jídlo servírovat. Lze promíchat s hlávkovým salátem, podávat k jakékoliv rybě nebo promíchat s rajčaty, vejci vařenými natvrdo a ančovičkami jako lehké letní jídlo nebo předkrm.
Archiv, časopis Krásná 2012