V kuchyni s Julií Child - Bearnaiská omáčka
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. V tomto novém seriálu vám představíme její nejlepší recepty.
Bearnaiská omáčka
Hodí se k jakkoliv upravenému hovězímu, kuřeti i rybě
6 porcí, příprava 10 minut, vaření 20 minut
Budete potřebovat:
- ½ hrnku vinného octa
- ½ hrnku suchého bílého vína
- 2 nadrobno nasekané šalotky
- 3 vaječné žloutky
- 1 polévková lžíce najemno nasekaného estragonu, nejlépe čerstvého
- 2/3 hrnku změklého másla
- 2 polévkové lžíce čerstvé najemno nasekané petrželky
- sůl a pepř
Postup:
- V rendlíku pomalu přivedeme za stálého míchání do varu směs z octa, vína, šalotky a estragonu. Osolíme, opepříme a necháme vařit na středním ohni zhruba 10–15 minut, dokud na dně rendlíku nezbudou zhruba tři polévkové lžíce omáčky.
- V dalším, chladném rendlíku rozšleháme vaječné žloutky. Přidáme vzniklou uvařenou směs a jednu lžíci másla. Dobře vše promícháme a necháme vařit na mírném ohni zhruba tři minuty, nesmíme však přivést k varu.
Necháme rozpustit zbytek másla a přidáme do uvařené směsi. Dobře vše promícháme, až rozšleháme a vaříme 3–5 minut. Bon appétit!
Archiv, časopis Krásná 2010