Úvod Magazín V kuchyni s Julií Child - Bearnaiská omáčka

V kuchyni s Julií Child - Bearnaiská omáčka

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. V tomto novém seriálu vám představíme její nejlepší recepty.

Bearnaiská omáčka

Hodí se k jakkoliv upravenému hovězímu, kuřeti i rybě

6 porcí, příprava 10 minut, vaření 20 minut

Budete potřebovat:

  • ½ hrnku vinného octa
  • ½ hrnku suchého bílého vína
  • 2 nadrobno nasekané šalotky
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 polévková lžíce najemno nasekaného estragonu, nejlépe čerstvého
  • 2/3 hrnku změklého másla
  • 2 polévkové lžíce čerstvé najemno nasekané petrželky
  • sůl a pepř

Postup:

  • V rendlíku pomalu přivedeme za stálého míchání do varu směs z octa, vína, šalotky a estragonu. Osolíme, opepříme a necháme vařit na středním ohni zhruba 10–15 minut, dokud na dně rendlíku nezbudou zhruba tři polévkové lžíce omáčky.
  • V dalším, chladném rendlíku rozšleháme vaječné žloutky. Přidáme vzniklou uvařenou směs a jednu lžíci másla. Dobře vše promícháme a necháme vařit na mírném ohni zhruba tři minuty, nesmíme však přivést k varu.

Necháme rozpustit zbytek másla a přidáme do uvařené směsi. Dobře vše promícháme, až rozšleháme a vaříme 3–5 minut. Bon appétit!

Archiv, časopis Krásná 2010

Pel-mel
Zříceniny - Hukvaldy Patří zvířata do manéže? - I zvířata mají svou důstojnost