V kuchyni s Julií Child - Rybí steak na víně s omáčkou z čerstvých rajčat a bylinek
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí.
Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Rybí steak na víně s omáčkou z čerstvých rajčat a bylinek
Omáčka se hodí k jakékoli vaší oblíbené rybě, zejména k rybám, jako je pangas, mořský vlk, halibut nebo treska.
6 porcí, příprava 35 minut
Budete potřebovat:
- 6 plátků rybích filetů
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla nebo burákového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 bobkový list
- 1 hrnek suchého bílého vermutu
- 1 hrnek rybího vývaru, lze také použít slabý kuřecí vývar
- 2 polévkové lžíce nasekané šalotky
- 1 a ½ hrnku čerstvého rajčatového pyré nebo směs z nakrájených čerstvých rajčat
- další 3 polévkové lžíce másla
Postup:
- Z rybích steaků odstraňte kůži i kosti, jemně je potřete rozpuštěným máslem nebo olejem a lehce poprašte solí a čerstvě mletým pepřem. Naaranžujte ryby do zapékací mísy, přidejte mezi ně bobkový list a přelijte vývarem. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte na dvacet minut péct.
- Na horní příčce v troubě přiveďte vývar do varu a poté mísu přemístěte níž do středu trouby. Pečte 15-20 minut a během toho rybu asi dvakrát až třikrát znovu polijte vývarem.
- Když je ryba dopečená, přemístěte ji na nahřátou servírovací mísu a na pár minut přikryjte. Mezitím v hluboké pánvi připravte omáčku. Na středním ohni v pánvi smíchejte nasekanou šalotku a vermut a zvyšte teplotu. Směs nechejte vařit, dokud nezačne mít lepkavou strukturu, téměř jako sirup. Přidejte rajčata a nechejte vařit o moment déle, dokud omáčka nezačne houstnout. Osolte a opepřete a přidejte máslo. Směs promíchejte a přelijte jí ryby na servírovací míse. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory s pažitkou či petrželkou nebo čerstvé rozpečené bílé pečivo, pokapané olivovým olejem.
Archiv, časopis Krásná 2011