Úvod Magazín Pažitka

Pažitka

Pažitka

Česnek-pažitka je správný název rostliny, která je v našich krajích notoricky známá a velmi oblíbená. Kdysi bývala na každé zahrádce. Mnoho čtenářů možná překvapí, že pažitka náleží mezi cibuloviny, její cibulky se však nevyužívají. Je známá pod mnoha lidovými názvy: šmidliňk, šmitlík, luček, šnytlík.

 

Pažitka je rostlina s dlouholetou tradicí, je známa už od dob starého Řecka a Říma. Jejím domovem je pravděpodobně Středomoří, planá pažitka však roste téměř na všech kontinentech, především kolem vodních toků. U nás se hojně vyskytuje planý druh pažitky – tzv. pažitka pobřežní (nazývaná též pravá pažitka). Na první pohled i chuťově je téměř stejná jako pažitka zahradní. Najdeme ji podél toků řek a potoků – kolem dolní Sázavy, Berounky, Vltavy, Labe –, také, na okrajích vlhkých luk, na vlhčích stráních, kolem příkopů. V horách, na mokrých skálách, vlhkých loukách a u pramenišť roste pažitka sibiřská (nazývaná též pažitka horská), ale tu nevyužíváme. V Asii je více rozšířena pažitka čínská, která je oproti té naší mohutnější a hodně připomíná česnek.

Pažitka zahradní – tedy ta, kterou všichni dobře známe – je v podstatě vyšlechtěná rostlina a její pěstování nevyžaduje žádnou zvláštní šikovnost. Semínka vysejeme do truhlíků s kvalitní zeminou a ty postavíme na okenní parapet. Můžeme samozřejmě využít i květináč nebo jinou vhodnou nádobu. Protože je pažitka vytrvalá rostlina, zůstává na svém stanovišti i několik let. Vytváří bohaté trsy, které pravidelně odřezáváme, nejlépe až u země.V druhém roce pažitka vykvete růžově a nafialovělými květy. Kvete poměrně dlouho, od května až do srpna, a tak vytváří i hezké dekorativní trsy. Je to rostlinka mrazuvzdorná, přestože má velmi ráda teplo a světlo. Dobře jí udělá i dostatečná zálivka.

Pažitka se využívá hlavně jako zelené koření a to během celého roku. Je dobrým zdrojem vitaminu C, obsahuje také karoten, vitaminy B1, B2. V pažitce jsou obsaženy karoteny, éterické oleje s obsahem síry (ty dodávají pažitce typickou chuť). Obsahuje velké množství sodíku, vápníku, draslíku, fosforu a železa. Pažitka podporuje trávení, významně snižuje krevní tlak a ovlivňuje chuť k jídlu. Abychom si pažitku uchovali, můžeme ji zmrazit nebo usušit, samozřejmě v obou případech ztrácí na své chuti, vůni a hodnotě. V kuchyni má široké uplatnění – používá se do pomazánek, polévek, omáček, vaječných jídel, zeleninových salátů, do bylinkového másla atd. Zdobí se jí pečená masa, chlebíčky. K jídlu se mohou použít i květy pažitky, ale nebývá to obvyklé, spíš poslouží jako ozdoba. Na závěr jedna rada pro zahrádkáře: z rostlinky lze vytvořit postřik na jabloně. Je účinný proti mšicím a houbovým chorobám. Je to ekologické a zadarmo.

Archiv, časopis Krásná, Fotografie: Pixabay

Životní styl
Seychely Rozčílí mě vlastní chyby