Čističky zvané ledviny
Naše tělo je v podstatě továrna s nepřetržitým provozem. Pořád se v něm něco děje. Tak třeba přijímaná potrava prochází látkovou výměnou. Odpadové produkty, které při tom vznikají, musejí být opět vylučovány. Bez ledvin by tělo bylo v krátké době otráveno.
Ledviny jsou jako čističky, které filtrují nepoužitelné látky a vylučují je spolu s přebytečnou vodou ve formě moči. Kromě toho regulují hospodaření se solí a vodou, podílejí se na produkci vitaminů a hormonů a ovlivňují tvorbu krve, výměnu kostního materiálu a regulaci tlaku. Každý člověk má dvě ledviny a každá ledvina se skládá z více než milionu jednotek, které filtrují krev a koncentrují moč.
Infekce
Moč odtéká z ledvinové pánvičky močovodem do měchýře, a když se nashromáždí asi 0,4 až 1 litr, vyprazdňuje se z těla močovou trubicí. Nejčastnějšími onemocněními močových cest jsou infekce. Vznikají tak, že se zárodky chorob dostávají močovou trubicí do měchýře a do močovodu. Jen málokdy se mohou původci chorob dostat k ledvinám prostřednictvím krevního oběhu.
Denní příjem tekutin
Většina z nás přijímá velmi málo tekutin. Zvláště mnozí staří lidé pijí tekutin tak málo, že může docházet k omezování vylučování různých odpadových látek ledvinami. Všichni bychom mûli myslet na svůj pitný režim. Denně bychom měli přijmout kolem dvou litrů tekutin, těhotné ženy až tři litry. V létě a v horkém prostředí, když se potíme, pochopitelně více. Denní příjem tekutin je důležité rovnoměrně rozdělit do několika dávek. Objem tekutiny vypitý najednou by neměl přesáhnout 0,8 litru.
Kameny
Omezení příjmu tekutin je velmi častou příčinou ledvinové koliky nebo vzniku močových kamenů. Kameny se v koncentrované moči tvoří daleko častěji. Nejlepší prevencí ledvinových kamenů je přijímat hojně tekutin – nejméně dva litry. Při vyšším přívodu tekutin mají ledviny také méně práce. Je to rovněž dobrá ochrana proti infekcím močových cest. Pijme proto, i když nemáme zrovna žízeň.
Vhodné tekutiny
Ideální je čerstvá pramenitá voda bez dusičnanů. Nemáme-li možnost dodávky čisté vody z místních zdrojů, raději zakoupíme některou vodu v lahvích. U minerálek pozor na obsah sodíku a cukru. U dětí je vhodné i mléko.
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Také čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou vynikající, pokud jich vypijeme maximálně jeden litr denně. Nejlepší je připravovat si šťávy doma v odšťavňovači. Použijeme jen čistou, čerstvou, zdravou zeleninu, u naťové zeleniny můžeme přidat i čerstvou nať jako zdroj hořčíku, draslíku, vápníku a železa. Šťávu neskladujeme nebo jen krátce (v tom případě ji zalijeme citronovou šťávou) nebo ji zchladíme v ledničce na druhý den.
Bylinné čaje
Výborné jsou bylinné čaje. Nahrazují kávu, čaj, pivo a to bez vedlejších účinků. Nejčastěji se používá ostružník, maliník, jahodník. Listy se dají kombinovat.
Minerálky
Minerálky je nutné vybírat, některé jsou léčivé, a proto je také užíváme jako lék. Kyselky jsou vhodné při snížené kyselosti žaludku, alkalické minerálky naopak při vyšší kyselosti žaludku.
Nevhodné tekutiny
Limonády nejsou k úhradě ztrát tělních tekutin příliš vhodné. Obsahují mnoho cukru, některé mnoho kofeinu a jiné chininu. Kofein může podporovat vznik neklidu,podrážděnosti, nespavosti, žaludečních obtíží. Na chinin mohou být někteří lidé přecitlivělí, mohou u nich vznikat poruchy vidění, sluchu či alergie. Pro malé děti jsou sladké limonády naprosto nevhodné. Mezi další nevhodné nápoje patří káva, černý čaj, toniky, sirupy, alkoholické nápoje… Káva obsahuje kofein a příbuzné látky obsahují také čaj a kakao. Ani mléko není k zahnání žíznû nejvhodnější. Obsahuje cholesterol, tuk a nadbytek kalorií. Je spíše tekutou stravou.
Alkohol způsobuje dehydrataci
Alkoholické nápoje neobsahují kromě cukru a alkoholu žádné živiny a mají pro tělo celou řadu negativních důsledků. Zhoršují vidění, svalovou sílu, koncentraci, reakční schopnosti, snižují hladinu aminokyselin, glukózy, zvyšují tlak, způsobují červenání, suchost pokožky, zánět žaludeční sliznice, zvyšují kyselost pH těla, způsobují závratě, nevolnost, ztrátu tekutin – dehydrataci. Kromě dalších potíží je alkohol příčinou chorob, jako jsou dna, osteoporóza, potíže s prostatou, rakovina jícnu, hltanu, žaludku, slinivky, střev, ledvin, močových cest a měchýře, žlučové kameny, nemoci štítné žlázy a v neposlední řadě poškozuje játra. Platí zásada, že i zdravý člověk by neměl denně vypít více než 50 g čistého alkoholu, ženy pouze 20 g za den. Z toho vychází denní spotřeba vína maximálnû 0,5 l, a to vína přírodního, bez chemikálií, nebo odpovídající dávka čistého destilátu nebo piva.
Omezte spotřebu soli
Za normálních okolností při dostatečném přístupu k vodě je lidský organismus vodou optimálně zásoben. V těle jí nebude více ani méně, než je optimum. Pokud však lidé příliš solí, pak je tento přirozeně fungující mechanismus vychýlen. Organismus se zásobí vodou tolik, kolik potřebuje. Protože však současně přijímá velké množství soli, musí být část vody použita k tomu, aby zajistila její vyloučení. Klíčem k řešení situace by tedy bylo omezení spotřeby soli. Když jí však používáme mnoho, je důležité co nejvíce pít. Lékaři rovněž upozorňují, že pocit žizně není spolehlivým ukazatelem potřeb tekutin v organismu. Lidé by měli myslet na to, že mají hodně pít, a nečekat na povel svého organismu. To už může být úpěnlivé volání.
Archiv, časopis Krásná, Fotografie: Pixabay