Úvod Magazín Dezert plovoucí ostrovy

Dezert plovoucí ostrovy

6–8 porcÍ, příprava 50 minut

Budete potřebovat:

• 1 polévkovou lžíci změklého
másla
• ¼ hrnku moučkového
cukru
• 12 vaječných bílků
• špetku soli
• 2 a ½ hrnku pískového cukru
• 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
• 1/3 hrnku vody
• 2 hrnky krému Anglaise: 6 vaječných žloutků, 2/3 hrnku cukru,
1 a ½ hrnku horkého mléka, 1 polévková lžíce vanilkového
extraktu, 3 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce koňaku
nebo podobného likéru

Postup:
1)
Nejprve si připravíte krém Anglaise. Vaječné žloutky smíchejte v kastrůlku s cukrem. Rychle hněťte 2–3 minuty, dokud nevznikne hladká hustá žlutá směs. Pomalu přimíchejte horké mléko, nešlehejte, nechcete, aby vznikla pěna. Kastrůlek dejte na mírný oheň a dřevěnou vařečkou velmi pomalu míchejte. Krátce předtím, než směs dojde k varu, odstavte z plamene. Krém je hotový ve chvíli, kdy na vařečce utvoří lehce zhoustlou vrstvu, kterou musíte z vařečky setřít prstem, sama z ní nestéká. Vmíchejte vanilkový extrakt, koňak nebo rum a podle přání i máslo.
2)
Vaječné bílky smíchejte s 1 a ½ hrnku pískového cukru a ušlehejte v hustý sníh spolu se špetkou soli. Poté přimíchejte vanilkový extrakt a sníh souměrně rozetřete do máslem vymazané skleněné zapékací misky. Poprašte moučkovým cukrem a pomalu pečte 35–40 minut v troubě vyhřáté na 120 °C. Sníh je hotový ve chvíli, kdy se zvedne o pár centimetrů, je stále ještě bílý a vytáhnete z něj suchou vidličku či dřevěnou špejli.
3)
Do servírovací misky či hlubokého talíře nalijte trochu krému Anglaise, nakrájejte kousíčky sněhové pěny a položte je do krému jako plovoucí ostrůvky či ledovce.
4)
Nakonec připravte karamel. Na pánvi smíchejte vodu s jedním hrnkem pískového cukru a za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte z ohně a pohybujte pánví sem a tam, abyste se ujistili, že je všechen cukr teplem rozpuštěn. Pánev zakryjte a vařte na středním plameni, dokud směs nezačne bublat. V momentě, kdy začne karamel hnědnout, odstavte pánev z ohně a přelijte jím sněhové ostrovy plovoucí v krému.

Životní styl
Křupavé pálivé kuře v kabátku z hořčice Filozofie buddhismu