Léto se blíží, dejte si beta-karoten!
Jako zástupce skupiny karotenoidů čelí negativním účinkům volných radikálů, které mají na svědomí stárnutí organismu a mnoho srdečních a nádorových onemocnění. Vědecké výzkumy dokázaly, že lidé konzumující velké množství ovoce a zeleniny bohatých na beta-karoten trpí méně chorobami srdce, rakovinou (zejména rakovinou plic, žaludku, prsou, střev, prostaty a močového měchýře) a také chorobami očí. Jako u všech jiných vitaminů a doplňků stravy je nejlepší beta-karoten v přírodní čerstvé formě.
V této podobě je mnohem účinnější v boji s chorobami a je vhodnější zejména pro silné kuřáky. Betakaroten je odpovědný za specifické žluté až červené zabarvení některých druhů ovoce, zeleniny a rostlin a právě v takových je jeho obsah největší. Jsou jimi například rajčata, žluté, oranžové a červené papriky, mrkev nebo meruňky a i ty druhy zeleniny, které nemají pro beta-karoten specifické zabarvení, zejména špenát a petržel.
Před létem, kdy budete trávit hodně času na slunci, se ovšem vyplatí podpořit jeho přísun i suplementem jako doplňkem stravy. Vaše kůže bude odolnější proti škodlivým slunečním paprskům, a pokud jste nepolepšitelní milovníci opalování, bude na slunci pokožka lépe hnědnout a déle si své opálení uchová.
Vybírejte si přípravky, jež obsahují přírodní zdroj beta-karotenu nebo na jejichž balení je uveden jeho zdroj – nejčastěji jsou to řasy a palma. Pokud prodejce zdroj neuvádí, jedná se zřejmě o beta-karoten syntetický.
Archiv, časopis Krásná, Fotografie: Unsplash