Proč máme jíst... ovoce
Ananas, banány, meruňky, mandarinky, jablka, broskve...
Ananas
- zdroj vitaminu C
- čerstvý obsahuje enzym zvaný bromelin, který odbourává bílkoviny a urychluje obnovu tkání
- je protizánětlivý a užívá se při léčení kostní a revmatoidní artritidy
- konzervovaný ananas má vitamin C, ale nemá bromelin, ten se konzervací zničí
- zralejší je ten, který je těžší, má čerstvé zelené listy a sladce voní – po utržení již nesládne
Banány
- zdroj draslíku (pro správnou funkci svalů a nervů, na udržení normálního krevního tlaku)
- zdroj vlákniny a vitaminu C
- zdroj přírodního cukru, který se rychle vstřebá do krve
- jsou snadno stravitelné, uplatní se při léčbě žaludečních potíží a vředech
- povzbuzují tvorbu nových buněk a hlenu v žaludku
Meruňky
- jsou jedny z nejzdravějších ovocných plodů
- zdroj provitaminu A – beta-karotenu (čerstvé i sušené)
- vitaminů skupiny B, vitamin C
- obsahují draslík, hořčík, železo, vápník, fosfor, síru, křemík, mangan, měď aj.
- zdroj vlákniny – mají 6–10 % i více cukru
- podporují imunitu organismu proti nákazám, zlepšují stav zraku, zlepšují stav pokožky, léčí srdce, astma, podporují růst aj.
- sušením se zvyšuje koncentrace betakarotenu, draslíku a železa
Mandarinky
- zdroj vitaminu C
- obsahují pektin (rozpustná vláknina), který pomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu
- dužina a membrány obsahují bioflavonoidy, které působí jako antioxidanty
Jablka
- jsou zdrojem vitaminu C, což je antioxidant důležitý pro imunitní systém
- mají málo kalorií
- vysoký obsah fruktózy – jednoduchého cukru, který se vstřebává pomaleji, a tím napomáhá udržet hladinu cukru v těle
- syrová jablka jsou proti zácpě
- dušená proti průjmu
- sušená – křížaly – vysušením mají větší obsah přírodních cukru, tedy asi 6krát více kalorií, a hodně vlákniny, vitaminu C jen málo
Broskve
- jsou zdrojem vitaminu C (nejvíce pod slupkou), což je antioxidant důležitý pro imunitní systém
- mají málo kalorií (100g asi 30 kcal)
- vysoký obsah fruktózy – jednoduchého cukru, který se vstřebává pomaleji, a tím napomáhá udržet hladinu cukru v těle
- mají projímavé účinky pozor, konzervované ztrácí 80 % vitaminu C a cukrový nálev má vyšší obsah kalorií