Úvod Magazín Proč máme jíst... ovoce

Proč máme jíst... ovoce

Ananas, banány, meruňky, mandarinky, jablka, broskve...

Ananas

  • zdroj vitaminu C
  • čerstvý obsahuje enzym zvaný bromelin, který odbourává bílkoviny a urychluje obnovu tkání
  • je protizánětlivý a užívá se při léčení kostní a revmatoidní artritidy
  • konzervovaný ananas má vitamin C, ale nemá bromelin, ten se konzervací zničí
  • zralejší je ten, který je těžší, má čerstvé zelené listy a sladce voní – po utržení již nesládne

Banány

  • zdroj draslíku (pro správnou funkci svalů a nervů, na udržení normálního krevního tlaku)
  • zdroj vlákniny a vitaminu C
  • zdroj přírodního cukru, který se rychle vstřebá do krve
  • jsou snadno stravitelné, uplatní se při léčbě žaludečních potíží a vředech
  • povzbuzují tvorbu nových buněk a hlenu v žaludku

Meruňky

  • jsou jedny z nejzdravějších ovocných plodů
  • zdroj provitaminu A – beta-karotenu (čerstvé i sušené)
  • vitaminů skupiny B, vitamin C
  • obsahují draslík, hořčík, železo, vápník, fosfor, síru, křemík, mangan, měď aj.
  • zdroj vlákniny – mají 6–10 % i více cukru
  • podporují imunitu organismu proti nákazám, zlepšují stav zraku, zlepšují stav pokožky, léčí srdce, astma, podporují růst aj.
  • sušením se zvyšuje koncentrace betakarotenu, draslíku a železa

Mandarinky

  • zdroj vitaminu C
  • obsahují pektin (rozpustná vláknina), který pomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu
  • dužina a membrány obsahují bioflavonoidy, které působí jako antioxidanty

Jablka

  • jsou zdrojem vitaminu C, což je antioxidant důležitý pro imunitní systém
  • mají málo kalorií
  • vysoký obsah fruktózy – jednoduchého cukru, který se vstřebává pomaleji, a tím napomáhá udržet hladinu cukru v těle
  • syrová jablka jsou proti zácpě
  • dušená proti průjmu
  • sušená – křížaly – vysušením mají větší obsah přírodních cukru, tedy asi 6krát více kalorií, a hodně vlákniny, vitaminu C jen málo

Broskve 

  • jsou zdrojem vitaminu C (nejvíce pod slupkou), což je antioxidant důležitý pro imunitní systém
  • mají málo kalorií (100g asi 30 kcal)
  • vysoký obsah fruktózy – jednoduchého cukru, který se vstřebává pomaleji, a tím napomáhá udržet hladinu cukru v těle
  • mají projímavé účinky pozor, konzervované ztrácí 80 % vitaminu C a cukrový nálev má vyšší obsah kalorií
Životní styl
Zoologická odpovědna: kočky – mýty a pověry Luchino Visconti a cesta ven do světa k sobě (2. díl)