Jídlo a zvěrokruh (3. díl)
Měsíc projde během svého oběhu kolem Země, trvajícího 27,3 dne, dvanácti znameními zvěrokruhu, což znamená, že se každé dva až tři dny nachází v jiném znamení. Střídají se tak v pravidelných dvou- až třídenních cyklech i požadavky na stravování, na použité suroviny i jejich kombinace, mění se schopnosti zužitkovat v určitých dnech určité potraviny lépe či hůře než ve dnech jiných. Chceme-li dopřát svému organismu docílení optimálního stavu, měli bychom respektovat lunární zákonitosti, vyplatí se to!
Střelec (oheň – plod)
Měsíc ve znamení Střelce může evokovat naše vzpomínky na dovolenou a možná v nás vyvolá touhu po poznávání exotických zemí. Pokud zrovna nemůžeme realizovat cesty do vzdálených krajů, můžeme si to vynahradit alespoň cizokrajnou pálivou a kořeněnou kuchyní. Zkusíme dochucovat třeba adžikou, tzaciki, mexickými a karibskými směsmi, indickým curry a kurkumou. Střelec je znamení ohnivé a dobře zpracovává bílkoviny, takže po předešlých dnech vyhrazených hlavně sacharidům teď spolu se zeleninou konzumujeme drůbež, telecí a jehněčí, zvěřinu a ryby. Vegetariáni dají přednost luštěninám, v čínské i japonské kuchyni je jim v podobě různých sójových produktů vyloženě přáno! Ale i mnohé arabské a indické speciality luštěniny neopomíjejí. Základní barva Střelce je červená. Pokud to chceme respektovat, jíme červené plody, které teď mají více síly než jindy. Červenou barvou si mohou pomoci lidé s nízkým tlakem i ti, kteří trpí únavou. Pozor ale, přemíra červené je ve Střelci méně vhodná pro hektické a netrpělivé jedince, ti by se měli raději zklidnit komplementární modrou.
Kozoroh (země – kořen)
V tomto znamení bychom měli připravovat jednoduchá a rychlá jídla, zkomponovaná z tradičních zelenin rostoucích pod zemí, doplněných mléčnými výrobky a případně i trochou uhlovodanů. Taky vás napadají brambory na loupačku s máslem? Typická česká bramboračka? Pečené brambory s kyselým mlékem? Celerový salát? Strouhaná mrkvička s medem? Nejjednodušší bramborový salát s cibulí, mrkví, celerem a petrželí, okyselený jablečným octem nebo citronem. Staročeská kuchyně je pro Kozoroha také ideální.
Vyhrabte prastaré recepty po prababičkách, skryté na dně tajných šuplíků, a dopřejte jim znovuzrození! A při tom všem respektujte své chutě, řeknou vám samy, co skutečně potřebujete. Ale pokud to půjde, vyhněte se alkoholu, protože zpomaluje spalování tuků a to je v tomto období obzvláště nežádoucí! Spíše dejte přednost neslazenému čaji z hořkých bylin. Dny Kozoroha by nás mohly naučit minimalizovat, spokojit se s málem. Protože Kozoroh ovlivňuje kostru, kolena, držení těla a pohyb, můžeme sníst i trochu tučných ryb, obsahujících niacin a vitamin D, který tělu pomáhá vstřebávat vápník. Nemísíme je však zásadně s uhlovodany, do- 28 plňujeme je jen kořenovou zeleninou.
Vodnář (vzduch – květ)
Když je Měsíc v souhvězdí Vodnáře, můžeme snadněji než kdy jindy podlehnout nervozitě a stresu. Dá se tomu ale čelit i pomocí stravy. Sacharidová jídla nervy uklidňují! Do stavu harmonie nás může dostat hlavně nebroušená rýže Natural (mohu dosvědčit, mám s ní nejlepší zkušenosti: jím-li ji preventivně před náročnou akcí, vše pak zvládnu bez nerváků!)
Další problematickou oblastí ve dnech Vodnáře jsou žíly, obzvláště křečové. Prospějeme jim vitaminem C, E, lecitinem, rutinem a citrinem: jíme pšeničné klíčky, všechny možné ořechy, oříšky a semínka, nezavrhujeme nyní máslo, smetanu ani šlehačku – ale tu nekombinujeme s ovocem! Více než na maso se vrhneme na sóju a výrobky z ní, zkusíme si třeba udělat domácí tofu s tahini (pastou z umletého sezamového semínka). Rutin a citrin najdeme v pohance a citrusech (hlavně v bílé hmotě těsně pod citronovou kůrou). Ochutnejme také čaj z rozmarýnu a gingko, prospěje našim žilám i cévám!
V tomto období tělo nejlépe spaluje tuky a využívá pozitivní účinky především olivového a slunečnicového panenského oleje. V kombinaci se zeleninou (třeba s artyčoky, brokolicí, kapustou, květákem a rajčaty) by nám měly jen prospět. Tuků bychom ale neměli spotřebovat denně více než 6 dkg! Včetně skrytých tuků v pečivu i jinde! Protože Měsíc ve Vodnáři podporuje družnost a veselou náladu, zkusme zas jednou vařit a hodovat společně s přáteli a neklaďme si přitom příliš velké úkoly!
Ryby (voda – list)
Všechno, co přijímáme v Rybách, působí daleko intenzivněji než kdykoli jindy, obzvláště v přibývajícím Měsíci. Vnímavější je také naše intuice, náš šestý smysl. Citlivě tedy poslouchejme svůj vnitřní hlas a řiďme se jím, spolehlivě nás povede směrem k našemu prospěchu a téměř s jistotou se dá předpokládat, že to bude v souladu s tím, co pro nás toto znamení doporučuje. Co to je? Nabízí se listová a stonková zelenina, jako jsou saláty, chřest, špenát (nikoli rozemletý mražený), mangold, pórek, petrželová,celerová nebo libečková nať a řapíkový celer. Tíží-li vás stres, doplňujte zeleninu spíše sacharidy než bílkovinami a ráno si dopřejte hroznové víno, fíky, banány, melouny všeho druhu nebo exotické liči.
Jste-li v pohodě, trocha masa, obzvláště toho z tvorů žijících v moři, vám možná zachutná (ale určitě to nebudete přehánět, tohle období masu příliš nepřeje). Možná také dostanete chuť na orientální pokrmy: indická, čínská, thajská, japonská kuchyně je tak lákavá! Pozvěte pár spřízněných duší a při dobrém jídle si s nimi popovídejte od srdce k srdci. A mějte se rádi!