Proč máme jíst... zeleninu
Zelí, špenát, hrách, okurky, hlávkový salát, kapustu kadeřavou.....
Zelí
- zdroj vitaminu C
- snižuje riziko vzniku rakoviny tračníku
- ulevuje při žaludečních vředech
- zelené zelí má vyšší obsah vitaminu C, K, E a draslíku vařením uniká polovina vitaminů do vody v nadměrném množství (např. 1 l šťžávy ze zelí denně) přispívá k nedostatku železa kysané zelí usnadňuje ve střevech vstřebávání živin a využití vitaminu B
Špenát
- zdroj karotenoidů včetně beta-karotenu, vitaminu C, draslíku
- reguluje vysoký tlak (draslík)
- snižuje degeneraci oční sítnice (betakaroten), která je příčinou slepoty ve stáří
- žluté skvrny – zdroj kyseliny listové
- prevence těhotných žen proti rozštěpu páteře u plodu – zelenina s tmavými zelenými listy je prevence proti rakovině
Hrách
- zdroj bílkovin (25 %)
- sacharidů (62%)
- vlákniny (7 %)
- vitaminů skupiny B
- provitaminu A
- beta-karotenu
- z minerálních látek (fosfor, draslík, vápník, hořčík, molybden)
- nezralá semena obsahují vitamin C
Okurky
- mají málo kalorií
- působí jako slabé diuretikum
Hlávkový salát
a jiné listové saláty
- z 90 % se skládají z vody a přitom dodávají tělu živiny včetně vitaminů C, beta-karotenu, vápníku, železa a folátu (kyselina listová )
- vitaminu důležitého hlavně pro těhotné ženy a pro ty, které si těhotenství plánují, protože brání vzniku některých vývojových poruch
- sytě zbarvené listy obsahují více betakarotenu (rostlinná forma vitaminu A), tmavé venkovní listy až 50krát více než vnitřní
- bohužel hromadí více dusičňanů – podle lidového léčitelství zklidňuje nervy a působí jako uspávadlo
Kapustu kadeřavou
- zdroj vitaminu C a beta-karotenu, který se přeměňuje na vitamin A
- zdroj vitaminu B zvaného kyselina listová neboli folát
- zdroj železa a vápníku
- chrání proti rakovině podobně jako kapusta růžičková a brokolice