Jídlo a zvěrokruh (2. díl)
Lunární sílu intenzivně prožívají lidé žijící v souladu s přírodou, citlivě vnímající reakce a signály svého těla. Během dlouhého vývoje lidstva dokázali vypozorovat, co komu prospívá v různých lunárních obdobích, co je kdy nejvýhodnější jíst i kdy je nejlepší nejíst vůbec.
Lev (oheň – plod)
Jásejme, přichází období přepychu, nákladných a exkluzivních krmí! Pokud zrovna Měsíc ubývá, nemusíme se bát ztloustnutí a klidně můžeme hýřit. Jako základ stravy ve dnech Lva pokládejme bílkoviny, teď je totiž naše tělo dokáže zpracovat optimálně. Netýká se to ale lidí s problematickým žaludkem a střevy, ti by měli raději sáhnout po sacharidech a jídlech z neutrální skupiny. Ti zdraví šťastlivci si ale mohou dopřát lukulské hody a doplňovat zvěřinu jehněčím, drůbeží a rybami zcela po vzoru antického Petronia. A když přitom nezapomenou na spoustu čerstvé zeleniny, lahůdky budou servírovat na nahém dívčím bříšku a vše budou pojídat na mramorovém lehátku v pozici pololeže s vavřínovým věncem na hlavě... No a proč nakonec pro jednou ne? Následující zaručeně těžkou noc pak ráno spraví orosené zralé šťavnaté ovoce.
Panna (země – kořen)
Po opulentním hodování nám prospěje půst nebo alespoň očistná kúra. Panna preferuje zdravou a ekonomicky výhodnou stravu a uznává jen ten nejzdravější způsob života – a tak si uvaříme polévku z brambor, pórku, mrkve, petržele a celeru a na dochucení nepoužijeme sůl, ale česnek, cibuli a bylinky, pokud možno čerstvé. Celý den jíme jen tuto ničím nezahuštěnou polévku a pijeme kvalitní vodu. Bude-li právě období novoluní, účinek se znásobí! Vyhovuje-li nám to, vydržíme i druhý den, případně i třetí. Naše tělo se zbaví nečistot, toxinů i přebytků, pleť i oči se rozzáří a budeme se cítit skvěle! Ještě účinnější a efektnější je úplná hladovka, tu ale podstoupíme jen po poradě s lékařem nebo léčitelem znalým dané problematiky.
Je-li Měsíc v Panně, jsou obzvláště citlivé nervy, trávicí orgány a slinivka. V žádném jiném znamení se tak markantně neprojeví, stravujeme-li se správně nebo ne! Budeme-li v těchto dnech konzumo- 26 vat tučná nebo hůře stravitelná jídla, mohlo by snadno dojít k problémům s trávením. Předejdeme jim, vypijeme-li nalačno jednu až tři sklenice vlažné vody, do které jsme vymačkali citron. Nechce-li se nám do očisty organismu, budeme jíst všechno, co je zaručeně zdravé a zdraví prospěšné: celozrnné pečivo, kroupy a krupky, jáhly, ovesné vločky, nebroušenou rýži, oříšky a med – ale především hodně zeleniny, obzvláště kořenové.
Přepadne-li nás nepřekonatelná chuť na slané, můžeme ji ukojit chroupáním špaldových nebo sezamových tyčinek. Na maso a ryby můžeme raději zapomenout, stejně jsme se jich přejedli ve dnech Lva – a Panna nad nimi trochu ohrnuje nos!
Váhy (vzduch – květ)
Ve dnech Vah záleží na prostředí, jeho estetické úrovni a eleganci víc než na pokrmech samotných. Vyřádíme se tedy spíše na náročných a výjimečných úpravách stolu i jídel: vytáhneme originální servis a barevně jej doladíme s prostíráním, ubrousky, svíčkami, solničkami a pepřenkami – i potahy židlí – a ty zas se záclonami… Fantazii se meze nekladou. V kuchyni použijeme všechna možná tvořítka a tvarovátka a zdobíme, zdobíme, zdobíme! Nezapomeneme na květy ve váze, ale i na talíři.
Co třeba opět květ lichořeřišnice? Je nádherně dekorativní i chuťově výborný – a velice prospívá ledvinám, patřícím pod znamení Vah. Ze zelenin vybíráme elegantní artyčoky a lilek, kromě jiného se nabízí i brokolice, květák a růžičková kapusta. Kombinujeme je s různými tučnými rybami nebo pečenou či rožněnou drůbeží. Hodil by se i pořádný biftek – bez brambor, prosím – nebo svíčková se šlehačkou. Ubývá-li zrovna Měsíc, můžeme směle a bez obav (nebrání-li nám v tom náš zdravotní stav) podlehnout chutím na tučnější jídla: v těchto dnech se tuk výborně tráví. A chuti na čokoládu nebo kousek cukroví asi také těžko odoláme. Pro tentokrát si to odpustíme s klidným srdcem!
Můžeme také hodně pít, předejmeme tím ledvinovým kamenům. Zkusme čaj připravený spařením několika lahodných květů, třeba bezinky, hlohu, hluchavky, sedmikrásky, mateřídoušky… Konvalinky, rulíku zlomocného a jim podobným jedovatinám si v tomto kontextu raději moc nevšímáme!
Štír (voda – list)
Máme-li rádi experimenty a vydatné pikantní pokrmy, přišel náš čas. Vodní dny jsou dny listů, a tak vymýšlíme kombinace nejrozmanitějších salátů a nezanedbáváme při tom svoji kreativitu. Doplňujeme je sacharidy, které v tomto období tělo skvěle využívá. Jsou zdrojem energie pro nervy a ve formě škrobů jsou organismem využívány sice pomaleji, zato déle a prospěšněji. Pokud ale zrovna Měsíc dorůstá a máme v plánu trochu zhubnout, nepřeháníme to se sacharidy a upneme se více na zeleninu.
Kořeníme čerstvým fenyklem a zázvorem, jalovcem, nešetříme česnekem a cibulí. Zkusíme salát z čerstvých listů špenátu, řapíkatého celeru, mangoldu, rukoly, pampeliškových lístků. Do salátové mísy přidáme k osušeným salátovým listům třeba žampiony nakrájené na lupínky, jindy zas nastrouhané okurky nebo cuketu, trochu rozinek, drcených oříšků nebo semínek a nakonec vše, již promísené s panenským olejem a citronem, zasypeme lahůdkovým droždím.
Nebudeme-li jíst salát se sacharidovým příkrmem, dáme do něj někdy pro změnu i mořské plody. Pochutnávat si můžeme, chutnají-li nám, i na čerstvých ústřicích a slávkách – je to energetická bomba! Jinak ale v těchto dnech maso určitě nehraje prim.