Jídlo a zvěrokruh (1. díl)
Měsíc nás ovlivňuje, ať chceme nebo nechceme, ať jeho vliv uznáváme nebo zpochybňujeme. Co zvedá spící náměsíčné somnambuly při úplňku z teplého pelíšku a donutí je k neuvědomělému šplhání po římsách a střechách? Co při úplňku způsobuje i jinak zdravým lidem poruchy spánku a má na svědomí statisticky evidovatelné vyšší procento počatých dětí? Některé druhy zvířat se páří výhradně při úplňku! Na Měsíci závisí také mořský příliv i odliv naprosto nezanedbatelně: co jiného by mohlo vyvolat třeba pravidelně se opakující zvednutí hladiny moře při přílivu u východních břehů Kanady o neuvěřitelných dvacet metrů? Moře o tom ví své a Měsíc taky. Ale vyprávět by i mohl náš žaludek!
Lunární sílu intenzivně prožívají lidé žijící v souladu s přírodou, citlivě vnímající reakce a signály svého těla. Během dlouhého vývoje lidstva dokázali vypozorovat, co komu prospívá v různých lunárních obdobích, co je kdy nejvýhodnější jíst i kdy je nejlepší nejíst vůbec. Měsíc projde během svého oběhu kolem Země, trvajícího 27,3 dne, dvanácti znameními zvěrokruhu, což znamená, že se každé dva až tři dny nachází v jiném znamení.
Střídají se tak v pravidelných dvou- až třídenních cyklech i požadavky na stravování, na použité suroviny i jejich kombinace, mění se schopnosti zužitkovat v určitých dnech určité potraviny lépe či hůře než ve dnech jiných. Chceme-li dopřát svému organismu docílení optimálního stavu, měli bychom respektovat lunární zákonitosti, vyplatí se to!
Beran (oheň – plod)
Je-li zrovna Měsíc ve dnech Berana, kombinujeme nejrůznější plody zeleniny nebo ovoce (nikdy ovšem ne najednou zeleninu s ovocem!) s bílkovinami. I ti, kteří mívají někdy potíže s trávením bílkovin, by v těchto dnech neměli mít problémy, protože náš organismus je nasměrován na jejich optimální využití. Samozřejmě ani nyní nepřekračujeme hranici 20 dkg živočišných bílkovin denně! Beran v jídle miluje kreativitu, je však poněkud netrpělivý, takže raději nebudeme vymýšlet nic komplikovaného. Zato to může být velice pikantní! Vytáhněte chilli nebo ostrou papriku, nezapomínejte na kurkumu a kari! To, co by nás jindy zničilo, nám v těchto několika dnech jen prospěje. I když ani teď se nic nesmí přehánět, obzvláště máme-li třeba problémy se žlučníkem. Měli bychom také omezit nebo raději úplně vynechat kávu a čokoládu.
Osvěžit nás může bylinkový čaj: máta, maté, pampeliška. Mezi 15. a 19. hodinou bychom teď měli pít více než jindy. Jsme-li ve stresu, zkusíme pít čaj z tymiánu, oregana či majoránky. Uklidňuje také trochu sacharidů, nejlépe večer (nikdy je ale nemícháme s bílkovinami!). Dobrý vliv na nervovou soustavu mají vitaminy skupiny B. Což takhle pikantní drožďovou pomazánku? Můžeme ji dochutit pálivým kořením a udělat si ďábelský drožďový toust – tedy pokud jsme do ní nepřidali vajíčko. Pokud ano, tak raději pomazánku namažeme místo na celozrnný chléb či dalamánek na plátek bílé ředkve daikon nebo kedlubny. Variací na dané téma je spousta! I na jiná témata typu Měsíc v Beranu.
Býk (země – kořen)
Hlavní roli v těchto dnech hraje zelenina, hlavně kořenová. Na maso ani ryby teď obvykle nemíváme chuť. Zato si rádi více přisolíme. Sůl má ve znamení Býka obzvláště silný účinek, který se zvětšuje s narůstajícím Měsícem. Takže pozor, máme-li vyšší krevní tlak, se solí to raději nepřehánějme, i když bychom tak rádi! Jsme-li ale v normálu, klidně si trošinku soli navíc odpusťme, stejně nám nic jiného nezbývá, proti vlivu Měsíce je naše vůle slabá… Býk má rád domácí stravu, jídla mohou být i trochu náročnější a s více chody. Raději ale příliš nemastíme, v těchto dnech vybírejme recepty méně tučné! A nebojme se česneku, ozdravuje nás, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Kromě jiného prý i omlazuje. Jeho pach, pro někoho nepříjemný, můžeme anulovat kousáním čerstvé natě petržele. (Kdyby ale všichni jedli česnek, lidstvo by bylo zdravější a nikomu by jeho specifická vůně nevadila, protože by tak voněl každý! Není to slovo do pranice?)
Měsíc procházející souhvězdím Býka rád slaví, baví ho zvát na návštěvu své spolupracovníky, přátele, příbuzné. Uspořádejme doma příjemný pohodový večírek nebo tradiční slavnostní oběd a nesnažme se být příliš hógo fógo, teď víc záleží na vnitřní harmonii, láskyplnosti a souladu duší. Správná česká kuchyně sice neodpovídá zásadám dělené stravy, ale dá se to vyřešit: vepřo knedlo zelo můžeme minimalizovat na pouhé knedlo zelo, a to zelo pak může být bílé i červené, vařené i syrové, vše hojně posypané petrželkou a mírně osmaženou cibulkou. Předtím si dáme báječnou bramboračku se spoustou kořenové zeleniny, ta je ideální, to budou Býk i dělená strava jásat!
Blíženci (vzduch – květ)
Tyhle dny jsou zvídavé, jídla jim odpovídající jsou rozmanitá, nápaditá, pestrá. Tělo teď dobře spaluje tuky, a i když jimi sice nikdy nemáme hýřit, nyní uděláme malou výjimku, která potvrzuje pravidlo. Pochutnat si můžeme na olivách, zelenině nakládané v oleji, na oříšcích, dokonce si můžeme dopřát trochu majonézy, tatarské omáčky, tučnější salátové zálivky, smetany sladké i kysané – a považte, i šlehačky! Ale ne vše najednou, to by to dopadlo! A samozřejmě s mírou! Pokud použijeme šlehačku na ozdobu ovoce, zásadně nevolíme kyselé, tuk a kyselina v ovoci obsažená spolu vytvářejí v krevních a mízních řečištích téměř neodstranitelné pláty. Sáhneme po hodně zralé broskvi, meruňce, mangu, banánu – pokud možno právě utržených ze stromu (ale stejně nám více prospěje ovoce samotné, bez šlehačky).
Jídla připravujeme i z květů bezinky, pampelišky, sedmikrásky – co zrovna kvete a je jedlé a chutné (stačí je namočit do palačinkového těsta a usmažit). Velice dekorativní a příjemně pálivý je oranžový nebo žlutý květ lichořeřišnice. Ozdobíme-li jím třeba lososové nebo tuňákové chlebíčky, užasneme nad tou parádou a chutí! Můžeme si také upéci husu nebo kachnu. Jako přílohu k nim dáváme zeleninu vařenou nebo ve formě různých salátů. Je-li hezké počasí, sbalíme tyhle pochoutky do košíku a vyrazíme si na piknik do přírody, to Měsíc v Blížencích miluje! Ale pozor: skvělá nálada se může bez předešlého varování změnit v opak. S tím se musíme umět vyrovnat a odpustit si to. Tohle prostě k Blížencům patří a nic s tím neuděláme, změnit se to nedá, musíme se s tím smířit a vydržet to!
Ve dnech Blíženců potřebujeme více než jindy vitaminy A a C a zinek. Konzumujeme tedy květák, kedlubny, růžičkovou kapustu, kořeníme fenyklem, anýzem, bazalkou, kmínem, libečkem, muškátovým květem – a radujeme se ze života!
Rak (voda – list)
Vyhovme Rakově touze po jistotě a bezpečí domova a hýčkejme se v pohodlí svého bytu či domu! Krásné večeře při svíčkách, doladěné luxusním prostíráním, a skvělé pokrmy z čerstvých produktů podtrhují přesně to, co Raku lahodí. Nezapomínáme na předkrmy ve formě nejrůznějších salátů. S klidem si můžeme dopřát i kapku kvalitního alkoholu – ale pozor! Působí teď, stejně jako kofeinové nápoje a nikotin, mimořádně silně. Mohlo by se stát, že bychom se opili množstvím, které nás jindy nevyvede z míry. Potíže by mohli mít i lidé se sklonem k přecitlivosti žaludku: mohlo by je postihnout pálení žáhy. A tak raději příliš nekořeníme, nejíme čerstvé pečivo ani sladkosti a volíme jídla spíše lehká. A dobře žvýkáme.
Kromě veškeré listové zeleniny včetně divoké, např. lístků pampelišky, sedmikrásky, jitrocele či spařených kopřiv, konzumujeme sacharidy. Ideální je rýže, nejlépe Natural nebo hnědá. Trochu bílkoviny si ale můžeme dopřát také. Sáhneme nejraději po rybě a mořských plodech. Víme, že podle zásad dělené stravy bílkoviny nikdy nemísíme se sacharidy, takže rybí pokrm doplníme něčím neutrálním, nejraději zeleninou.