Dobroty pro mlsný carský jazyk - Kuřátko s mandlovou nádivkou
V době empíru kralovala v životním stylu francouzská móda. Týkalo se to i gastronomie. Pryč byla doba přejídání. Sice se stále podávalo menu o několika chodech, porce byly ale menší a uměřenější.
Kuřátko s mandlovou nádivkou
(4 porce)
- 1 kuře (1250 g)
- 4 housky
- 1 dl mléka
- 2 vejce
- 70 g loupaných mandlí
- - čerstvé bylinky (zelená petrželka, libeček)
- 100 g másla
- 1 cibule
1/ Pokrájené housky necháme rozmočit v mléku. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na troše másla. Na další části tuku krátce opečeme i mandle.
2/ Cibuli, mandle i vymačkanou žemli promícháme s vejci a sekanými bylinkami. Nádivkou naplníme kuře a zašijeme, aby během pečení nevytekla.
3/ Drůbež osolíme, můžeme přidat zbytek bylinek a kousek másla, podlijeme horkým vývarem a upečeme do zlatova.
Recepty připravil mistr kuchař Josef Kačírek.
Archiv, časopis Krásná 2012