Čokoládová pěna

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američan, který by neznal její jméno, a její kuchařka v každé domácnosti za velkou louží patří k rodinnému stříbru.
Lehký a lahodný dezert
6 porcí, příprava 60 minut, dalších 15 minut proces
Budete potřebovat:
- 90 g sladké nebo polosladké čokolády na vaření
- 70 g moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 4 polévkové lžíce silné kávy
- ¼ hrnku rumu
- 3 žloutky
- 3 bílky
- 6 polévkových lžic másla
Postup:
1) V míse rozšlehejte vaječné žloutky s cukrem, dokudnevznikne hustá kašička. Poté vetřete do směsi rum. Umístěte ji nad hrnec s vroucí vodou a v parní lázni šlehejte dalších 5 minut. Prstem se přesvědčíte, že je směs celkově prohřátá. Poté ji odstavíte z horké lázně a necháte vychladnout. V tu chvíli by měla mít směs hustotu majonézy. 2) Nad hrncem s vroucí vodou rozpustíte čokoládu na vaření se čtyřmi lžícemi silné černé kávy. Když se začne rozpouštět, vmíchejte do ní změklé máslo. Když je směs konzistentní a hladká, vmíchejte ji do žloutkové směsi. 3) V suché a čisté míse vyšlehejte bílky. Začněte pomalu a postupně přidávejte rychlost. Když začnou bílky tuhnout, přidejte špetku soli a dvě lžíce moučkového cukru. Poté šlehejte dál, dokud nevznikne tuhý sníh. 4) Obě směsi promíchejte následujícím ověřeným způsobem. Z ušlehaných bílků nejprve do čokolády vmíchejte pouze jednu čtvrtinu. Čokoládová směs tak bude lehčí a teprve poté ji promícháte se zbytkem sněhu.5) Pěnou naplňte servírovací mísu nebo malé mističky, přikryjte je potravinovou fólií a nechejte v lednici alespoň čtyři hodiny, nejlépe však přes noc. Servírujte samotné nebo se šlehačkou, popřípadě čerstvými malinami. Dobrou chuť!
recept od JULIA CHILD