Úvod Magazín Bystrozraká mrkev

Bystrozraká mrkev

O mrkvi se vždy říkalo, že je dobrá na zrak. Je to hlavně díky vitaminu A, jehož nedostatek se může projevovat šeroslepostí, tedy nepřizpůsobivosti očí na šero a tmu.

O mrkvi se vždy říkalo, že je dobrá na zrak. Je to hlavně díky vitaminu A, jehož nedostatek se může projevovat šeroslepostí, tedy nepřizpůsobivosti očí na šero a tmu.

Na mrkvi je nejzdravější její obsah beta-karotenu, který se v těle na vitamin A přeměňuje. Beta-karoten v těle bojuje s volnými radikály a snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny. Na rozdíl od ostatní zeleniny je ale pro člověka prospěšnější mrkev vařená než syrová.

Varem se totiž naruší její buněčné stěny, a lidské tělo tak dokáže beta-karotenu vstřebat až o 75 procent více. Nezapomeňte při tepelné úpravě přidat alespoň trochu tuku, jako například máslo nebo lžíci olivového oleje, „áčko“ totiž patří do skupiny vitaminů rozpustných v tuku.

Archiv, časopis Krásná 2007

Pel-mel
Vztahy Blíženců (2. díl) Kdo je to? Blíženci VI.