Úvod Magazín Zdravé i dobré - Pohanka

Zdravé i dobré - Pohanka

Stravovat se zdravě a přitom chutně je pro řadu lidí do značné míry stále nepředstavitelné. Dobře míněná zdravotní doporučení odborníků specializovaných na výživu se ne vždy slučují s ochotou strávníků vzdát se nejrůznějších pochutin a ochucovadel, průmyslově vyráběných a kaloricky bohatých pokrmů, které jsou podle moderních poznatků jednou z příčin rozvoje degenerativních onemocnění.

Mezi tzv. aditiva (známá jako „éčka“) patří konzervanty, látky zvýrazňující chuť, stabilizátory, protihrudkující látky, některá barviva, regulátory kyselosti, tavicí soli, náhradní sladidla, zahušťovadla, emulgátory, stabilizátory, protispékavé a lešticí látky, balicí plyny, zvlhčující a zpevňující látky aj. Některé z nich se vyrábějí z dehtu a ropných produktů a jsou obsaženy téměř ve všech polotovarech, denaturovaných a chemicky konzervovaných potravinách.

Chuť tvoří jednu z hlavních překážek toho, abychom přešli na jednodušší a pro lidský organismus zdravější výživu. Domníváme se, že lze připravit nejen zdravý, ale i velmi chutný pokrm bez použití již zmíněných aditiv. Dnes bychom vám rádi představili pokrmy připravené převážně z pohanky.

Lék našich předků – pohanka setá

Pohanka, která pochází ze Střední Asie, patří mezi staré kulturní rostliny. Na našem území se úspěšně pěstuje již od 12. století. Botanicky sice nepatří mezi obiloviny, ale je velmi ceněna pro svoje nutriční a dietetické hodnoty. Ve velmi vhodném poměru se v ní nacházejí nejen bílkoviny, glycidy, lipidy a vláknina, ale i minerální látky a vitaminy (B1, B2, niacin, E a C). Nejdůležitější je obsah bioflavonoidu-rutinu, který má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, játra, trávicí a pohlavní orgány, přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Pohanka neobsahuje lepek a působí na organismus zásaditě. Pro svoji typickou chuť a aroma je vhodná při přípravě polévek, kaší, salátů, rizot, k zapékání, smažení i jako příloha.

Příprava:

  • Pohanku před jejím použitím propláchněte studenou vodou.
  • Na 1 díl pohanky dejte 1,5 dílu vody,
  • lehce osolte a přidejte lžíci rostlinného oleje.
  • Pohanku přiveďte k varu, 2–3 minuty povařte, přikryjte a nechte 30 minut dojít.
  • Takto připravená pohanka se nelepí a je sypká.

Archiv, časopis Krásná 2010

Pel-mel Životní styl
Havel – Jedno z desíti našich "nej" Růže šípková - V zimě pijeme čaj z plodů šípkové růže