Úvod Magazín Zdravé i dobré - Umeocet a další

Zdravé i dobré - Umeocet a další

Tofu

Některé z těchto potravin si už našly cestu do českých jídelníčků, některé jsou však stále spíše na okraji. Pojďte si s námi stručně připomenout  pár rostlinných a zdraví prospěšných exotičtějších potravin.

Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při výrobě japonských švestiček umeboshi, má významné léčivé účinky, podporuje funkci jater a střev, je považován za účinné přírodní antibiotikum. Pro svoji slano-kyselou chuť se v kuchyni používá pro dochucování salátů a polévek. Je běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou.

Tofu známý výrobek ze sóji, je cenným zdrojem rostlinných bílkovin, minerálních látek a vápníku.

Mořské řasy jsou nepostradatelné pro svoje čisticí a protirakovinné účinky. Obsahují značné množství minerálních látek, celou řadu vitaminů, dále jsou cenným zdrojem vápníku, jodu, železa, draslíku a bílkovin. Odvádějí z těla těžké kovy a radioaktivní látky, udržují zdravu hladinu cholesterolu v těle.

Pšeničný bulgur částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice, která je dobře stravitelná.

Polenta kukuřičná krupice, je bezlepková obilovina, má velmi dobré účinky na srdce a ledviny. Kukuřice obsahuje velké množství draslíku, fosforu, zinku, selenu a vitaminů: A, B1, B2, E.

Seitan rostlinná bílkovina získaná z pšenice.

Dýně hokkaido je velmi bohatá na provitamin A – beta karoten, vitamin E, C a draslík. Je vhodná při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky (zejména je vhodná pro diabetiky).

Špaldová mouka vyrábí se ze špaldy (nevyšlechtěné pšenice), obsahuje značné množství minerálů a vitaminů skupiny B, je lépe stravitelná, podporuje imunitní systém a chrání tělo proti infekcím.

Zázvor – kořen, jenž se používá pro ochucování jídel, pomáhá při trávení bílkovin, prohřívá, zabraňuje tvoření krevních sraženin a podporuje krevní oběh.

Archiv, časopis Krásná 2010

Pel-mel
Jaroslav Róna napůl sochař, napůl malíř (1. díl) Jaroslav Róna napůl sochař, napůl malíř (2. díl)