Zdravé i dobré - Menu 1
Stravovat se zdravě a přitom chutně je pro řadu lidí do značné míry stále nepředstavitelné. Dobře míněná zdravotní doporučení odborníků specializovaných na výživu se ne vždy slučují s ochotou strávníků vzdát se nejrůznějších pochutin a ochucovadel, průmyslově vyráběných a kaloricky bohatých pokrmů, které jsou podle moderních poznatků jednou z příčin rozvoje degenerativních onemocnění.
Mezi tzv. aditiva (známá jako „éčka“) patří konzervanty, látky zvýrazňující chuť, stabilizátory, protihrudkující látky, některá barviva, regulátory kyselosti, tavicí soli, náhradní sladidla, zahušťovadla, emulgátory, stabilizátory, protispékavé a lešticí látky, balicí plyny, zvlhčující a zpevňující látky aj. Některé z nich se vyrábějí z dehtu a ropných produktů a jsou obsaženy téměř ve všech polotovarech, denaturovaných a chemicky konzervovaných potravinách.
Chuť tvoří jednu z hlavních překážek toho, abychom přešli na jednodušší a pro lidský organismus zdravější výživu. Domníváme se, že lze připravit nejen zdravý, ale i velmi chutný pokrm bez použití již zmíněných aditiv. Dnes bychom vám rádi představili pokrmy připravené převážně z pohanky.
Menu 1
Brokolicová polévka s pohankou a česnekem
Použité suroviny:
- 1 cibule,
- 1 brokolice,
- 2 mrkve,
- ½ hrnku pohanky,
- 2 stroužky česneku,
- petrželka,
- sůl,
- sójová omáčka – Johsen shoyu ,
- 1 lžíce dýňového nebo sezamového oleje,
- červená řepa.
Do jednoho litru vody dáme sůl, přivedeme k varu, přidáme nastrouhanou mrkev a kousek červené řepy, na růžičky rozebranou brokolici a najemno nakrájenou cibuli. Vaříme šest minut tak, aby zelenina nebyla syrová, ale ani rozvařená. Přidáme pohanku a česnek, povaříme 3 minuty. Přidáme lžíci kvalitního rostlinného oleje (výborný je dýňový nebo sezamový), polévku dochutíme sójovou omáčkou a ozdobíme zelenou petrželkou.
Dýňová omáčka s celozrnným knedlíkem a pohankovými kroketami
Dýňová omáčka
Použité suroviny:
- 1 dýně hokkaido,
- 2 mrkve,
- 1 kořenová petržele,
- 3 větší cibule,
- tymián,
- umeocet (nebo citron a sůl),
- rostlinná smetana,
- rostlinný olej.
Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, kterou jsme nakrájeli na půlměsíčky. Pozor, cibuli nesmíme připálit, jinak by omáčka byla hořká! Přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev a petržel. Dýni před použitím umyjeme, odkrojíme špičku i řapík a podélně ji rozkrojíme. Vydlabeme vnitřek, který v tomto případě nepoužijeme, dýni neloupeme, ale nakrájíme na cca centimetrové kostičky a přidáme spolu s tymiánem do hrnce k zelenině. Lehce orestujeme a podlijeme vodou. Dusíme, až je dýně i zelenina měkká. Vše rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme umeoctem (popřípadě solí a citronem). Omáčka může být velmi hustá, ředíme převařenou vodou.
Celozrnné knedlíky
Použité suroviny:
- 1 balíček burisonů,
- ½ hrnku ovesných vloček,
- 1 hrnek hrubě mleté špaldové mouky,
- sůl,
- 1 lžička vinného kamene,
- hrst najemno nasekané petrželky,
- perlivá voda.
Do mísy vložíme balíček burisonů, ovesné vločky, 1 lžičku vinného kamene, hrubou špaldovou mouku, hrst nadrobno nakrájené petrželky a osolíme. Přidáme zhruba 250 ml perlivé vody a vymícháme těsto, ze kterého tvoříme knedlíky – koule o průměru asi 5 cm. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 25 minut.
Pohankové krokety
Použité suroviny:
- 2 hrnky uvařené pohanky,
- 1 hrnek ovesných vloček,
- 2 lžíce sezamových nebo slunečnicových semínek,
- sůl,
- 1 chilli paprička,
- kukuřičná strouhanka,
- rostlinný olej,
- voda.
Smícháme pohanku, ovesné vločky s jemně opraženými semínky, osolíme a přidáme najemno nakrájenou chilli papričku, vše spojíme trochou vody. Vytvoříme krokety nebo silnější placičky, které obalíme v kukuřičné strouhance a smažíme na oleji dozlatova. Placičky lze potřít olejem a upéct v troubě.
Makové řezy
Použité suroviny:
- 1 hrnek mletého máku,
- ½ hrnku strouhaného kokosu,
- ½ hrnku slunečnicových semínek,
- 3 polévkové lžíce třtinového cukru nebo medu,
- 2 hrnky hrubé špaldové mouky,
- 5 lžic slunečnicového oleje,
- ½ hrnku rozinek,
- 2 čajové lžičky vinného kamene,
- 2 hrnky mléka,
- 1 větší jablko.
V míse smícháme mák, kokos, semena, rozinky, mouku a vinný kámen, přidáme cukr nebo med, olej, mléko a nastrouhané jablko. Vytvoříme řidší těsto, které vložíme do předem vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbety. Tímto těstem lze naplnit i papírové košíčky na mufiny. Zvolna pečeme v troubě při 200 °C asi ¾ hodiny.
Vlastnosti vybraných použitých potravin:
Dýně hokkaido – je velmi bohatá na provitamin A – beta karoten, vitamin E, C a draslík. Je vhodná při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky (zejména je vhodná pro diabetiky).
Špaldová mouka – vyrábí se ze špaldy (nevyšlechtěné pšenice), obsahuje značné množství minerálů a vitaminů skupiny B a E, je lépe stravitelná, podporuje imunitní systém a chrání tělo proti infekcím.
Zázvor – kořen jenž se používá pro ochucování jídel, pomáhá při trávení bílkovin, prohřívá, zabraňuje tvoření krevních sraženin a podporuje krevní oběh.
Ovesné vločky – se vyrábějí z ovsa bezpluchého, jsou cenným zdrojem vlákniny, která je ideální pro zachování správné činnosti tlustého střeva. Stravitelná vláknina je dále prospěšná pro snížení cholesterolu v krvi, čímž se předchází vzniku srdečních chorob a infarktu. Oves rovněž tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a blahodárně působí na nervovou soustavu. Ovesný odvar snižuje horečku.
Karob – umletý lusk tzv. svatojánský chleba. Je bohatý na obsah vápníku, používá se místo kakaa, které může obsahovat plísně.
Shoyu – sójová omáčka bez cukru a jiných přísad, je vyrobena přirozenou fermentací sójových bobů a pšenice (Shoyu Johnsen, Tamari).
Ječmenné kroupy – svým složením významně přispívají k prevenci civilizačních chorob, kardiovaskulárních a rakovinových onemocnění. Ječmen je rovněž výborným prostředkem proti zácpě.
Rostlinné oleje – pro lidský organismus je důležitá konzumace kvalitních rostlinných olejů za studena lisovaných, kdy se při jejich výrobě nepoužívá vysoká teplota, chemická rozpouštědla, nepřibarvují se ani neobsahují stabilizátory prodlužující záruční lhůtu. Panenské oleje vynikají originální chutí, barvou, vůní, a zejména vysokým obsahem cenných látek. Pomáhají udržovat příznivou hladinu cholesterolu v krvi, chrání cévy před degenerací a preventivně působí proti nádorovým onemocněním.
Archiv, časopis Krásná 2010