V kuchyni s Julií Child - Pečená kuřecí stehna s bramborami a rajčaty
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Pečená kuřecí stehna s bramborami a rajčaty
4 porce, příprava 60 minut
Budete potřebovat:
- 8 vykostěných kuřecích stehen i s kůží
- co nejvíce druhů rajčat: třešňová rajčátka, žlutá, tmavá, švestková i masitá
- 8 větších brambor
- čerstvé oregano
- panenský olivový olej
- vinný ocet
- pepř a sůl
Postup:
1) Pokud máme pouze celá stehna, nejprve je sami vykostíme, a to tak, abychom je mohli rozevřít. Poté je nakrájíme na pruhy asi dva prsty tlusté a položíme kůží dolů na pánev s rozpáleným olivovým olejem a mírně předsmažíme.
2) Mezitím si předvaříme brambory, a to asi na polovinu doby, podle velikosti brambor 8–10 minut. Necelou minutu předtím, než brambory slijeme, do vody vhodíme i všechna rajčata, do jejichž slupky jsme nařízli malou dírku.
3) Odstavíme kuřecí stehna z ohně, slijeme brambory a rajčata do cedníku a všechna rajčata jednoduše oloupeme.
4) V mixéru nejprve nasekáme hrst čerstvého oregana se třemi špetkami soli. Po chvilce do mixéru přidáme i panenský olivový olej, trošku vinného octa a pepř. Znovu promícháme a podle potřeby přidáme sůl, ocet nebo pepř.
5) Na dno zapékací misky naskládáme kuřecí stehna, která zasypeme nakrájenými předvařenými bramborami, promíchanými s rajčaty. Celé zalijeme směsí oleje a bylinek a v zapékací misce promícháme. Do rohů misky ještě přidáme pár lístků čerstvého organa, a pokud je potřeba, ještě pár kapek olivového oleje. Pečeme 35–40 minut do zlatova při 180 °C. Tato jednoduchá a hutná večeře se podává nejlépe s hlávkovým salátem pokapaným citronovou šťávou, olivovým olejem a troškou soli.
Archiv, časopis Krásná 2012