V kuchyni s Julií Child - Dušené filety Lososa na víně s aromatickou zeleninou
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí.
Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Dušené filety Lososa na víně s aromatickou zeleninou
4 porce, příprava 35 minut
Budete potřebovat:
- 1 velkou mrkev, nakrájenou na drobné kostičky
- 1 velkou cibuli, nakrájenou na drobné kostičky (stejně velké jako mrkve)
- 2–3 řapíkaté celery, nakrájené na drobné kostičky (stejně velké jako mrkve a cibule)
- 2 polévkové lžíce másla na přípravu zeleniny
- 4 polévkové lžíce másla na přípravu omáčky
- 1 a ½ hrnku suchého bílého vermutu
- 4 větší filety z lososa
- sůl a čerstvě mletý pepř, sušený estragon
Postup:
1) Na teflonové pánvi nechejte rozpustit máslo a přidejte všechnu nakrájenou zeleninu. Vařte, dokud nezměkne, nesmí však zhnědnout, odhadem tedy asi 10 minut za stálého míchání. Ochuťte solí, pepřem a několika špetkami estragonu.
2) Pokud jste koupili nevykostěného lososa, prohmatejte jej jemně prsty, abyste odhalili případné drobné kůstky, které z ryby vytáhnete pinzetou. Má-li na sobě filet kůži, odstraňte ji. Jemně osolte a opepřete a položte plátky vedle sebe do zapékací mísy.
3) Na filety v zapékací misce navršte změklou zeleninu z pánve a okolo rohů nádoby nalijte vermut.
4) Mísu překryjte voskovým papírem, jeho navoskovanou stranou dovnitř k rybě. Pokud potřebujete, můžete ji uložit na hodinu do lednice nebo rovnou pokračujte v přípravě pokrmu.
5) Troubu si předehřejte na 175 °C. Po jejím vyhřátí umístěte rybu do horní části spodní poloviny trouby, tedy lehce pod její pomyslnou prostřední linku. Opékejte 12–15 minut a od chvíle, kdy šťáva v míse začne bublat, občas rybu odkryjte a lžící ji pečící se šťávou polijte.
6) Po vyndání z trouby opatrně odlijte všechnu šťávu ze zapékací mísy na pánev, rybu uložte na horký talíř a zakryjte, aby zůstala horká (nebo uložte zabalenou zpět do vypnuté a lehce vyvětrané trouby).
7) Šťávu z ryby a zeleniny přiveďte na pánvičce do varu, dokud nezačne houstnout a nebude lehce lepkavá. Rychle vmíchejte čtyři polévkové lžíce másla. Ve vteřině, kdy se poslední kousek másla rozpustí, odstavte z ohně, přeceďte přes jemné sítko a podle potřeby dochuťte. Přelijte přes lososa, kterého můžete servírovat, nejlépe s vařenými novými brambůrky a pažitkou či petrželkou.
Archiv, časopis Krásná 2011, Fotografie: Unsplash (ilustrační)