Úvod Magazín V kuchyni s Julií Child - Dušené filety Lososa na víně s aromatickou zeleninou

V kuchyni s Julií Child - Dušené filety Lososa na víně s aromatickou zeleninou

Losos

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí.

Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.

Dušené filety Lososa na víně s aromatickou zeleninou

4 porce, příprava 35 minut

Budete potřebovat:

  • 1 velkou mrkev, nakrájenou na drobné kostičky
  • 1 velkou cibuli, nakrájenou na drobné kostičky (stejně velké jako mrkve)
  • 2–3 řapíkaté celery, nakrájené na drobné kostičky (stejně velké jako mrkve a cibule)
  • 2 polévkové lžíce másla na přípravu zeleniny 
  • 4 polévkové lžíce másla na přípravu omáčky
  • 1 a ½ hrnku suchého bílého vermutu
  • 4 větší filety z lososa
  • sůl a čerstvě mletý pepř, sušený estragon

Postup:

1) Na teflonové pánvi nechejte rozpustit máslo a přidejte všechnu nakrájenou zeleninu. Vařte, dokud nezměkne, nesmí však zhnědnout, odhadem tedy asi 10 minut za stálého míchání. Ochuťte solí, pepřem a několika špetkami estragonu.

2) Pokud jste koupili nevykostěného lososa, prohmatejte jej jemně prsty, abyste odhalili případné drobné kůstky, které z ryby vytáhnete pinzetou. Má-li na sobě filet kůži, odstraňte ji. Jemně osolte a opepřete a položte plátky vedle sebe do zapékací mísy.

3) Na filety v zapékací misce navršte změklou zeleninu z pánve a okolo rohů nádoby nalijte vermut.  

4) Mísu překryjte voskovým papírem, jeho navoskovanou stranou dovnitř k rybě. Pokud potřebujete, můžete ji uložit na hodinu do lednice nebo rovnou pokračujte v přípravě pokrmu.

5) Troubu si předehřejte na 175 °C. Po jejím vyhřátí umístěte rybu do horní části spodní poloviny trouby, tedy lehce pod její pomyslnou prostřední linku. Opékejte 12–15 minut a od chvíle, kdy šťáva v míse začne bublat, občas rybu odkryjte a lžící ji pečící se šťávou polijte.

6) Po vyndání z trouby opatrně odlijte všechnu šťávu ze zapékací mísy na pánev, rybu uložte na horký talíř a zakryjte, aby zůstala horká (nebo uložte zabalenou zpět do vypnuté a lehce vyvětrané trouby).

7) Šťávu z ryby a zeleniny přiveďte na pánvičce do varu, dokud nezačne houstnout a nebude lehce lepkavá. Rychle vmíchejte čtyři polévkové lžíce másla. Ve vteřině, kdy se poslední kousek másla rozpustí, odstavte z ohně, přeceďte přes jemné sítko a podle potřeby dochuťte. Přelijte přes lososa, kterého můžete servírovat, nejlépe s vařenými novými brambůrky a pažitkou či petrželkou.

Archiv, časopis Krásná 2011, Fotografie: Unsplash (ilustrační)

 

Pel-mel
Karel Laštovka - Helena Růžičková, herečka Podzim v New Yorku