Než šla loď ke dnu - co se jedlo na Titaniku - Consommé Olga
Na Titaniku tvořila výraznou výjimku ve stravování luxusní restaurace A La Carte na palubě B. Tam se za jídlo platilo a šlo o sumy věru nemalé. Dovolit si je mohla pouze společenská smetánka. Luxusní bylo také menu, v němž nechyběly ani ústřice, artyčoky a lanýži. Na stolech se objevovaly vybrané a kulinářsky náročné speciality, například pečená holoubata s chladnou chřestovou zálivkou, paštika Foie gras či broskve v želatině s likérem Chartreuse. V jídelním lístku byl rovněž pudink Waldorf, recept na jeho přípravu však zůstal neznámý, potopil se totiž spolu s Titanikem.
O spokojenost hostů restaurace pečovalo 69 členů posádky v čele s elitním francouzským šéfkuchařem Pierrem Rousseauem. Zachránil se z nich jen jediný.
Consommé Olga (4 porce)
- 1 kg telecích (hovězích) kostí
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g pórku
- 100 g řapíkatého celeru
- 0,5 portského vína
- sůl
- bílý pepř
- 4 novozélandské mušle slávky
- 30 g salátové okurky
- petrželová nať
Telecí kosti, kořenovou zeleninu a pórek pomalu vaříme 3-4 hodiny. Hotový silný vývar scedíme přes plátěný ubrousek. Okurku nakrájíme na tenké plátky, řapíkatý celer oblanšírujeme. V části vývaru uvaříme slávky, pak je vyloupeme a odstraníme skořápky. Polévku nalijeme do talíře, z plátků okurky utvoříme květ, do něhož vložíme uvařenou mušli a řapíkatý celer. Ozdobíme petrželovou natí a jemnými nudličkami mrkve.
Originální recept restaurace pro VIP na Titaniku připravil Mistr šéfkuchař Stanislav Zukal.
Archiv, časopis Krásná 2011