Léto na talíři - Některá úskalí české kuchyně
Určitě víte, že by se ovoce nemělo kombinovat s tuky, vytvářejí se tím totiž neodstranitelné pláty v krevním řečišti.
Jenže česká kuchyně miluje tučné ovocné koláče hojně posypané máslovou žmolenkou, třešňovou bublaninu, meruňkové a švestkové knedlíky polité máslem, rádi si dáme na jahody, borůvky či maliny šlehačku… A patříme pak k národům s nejvyšším výskytem kardiovaskulárních chorob. Přitom je tak snadné jíst ovoce samotné, nejlépe na lačný žaludek. A úplně nejlépe těsně po utržení, aby se v něm zachovala blahodárná energie přírody.
Většina z nás je také zvyklá zasypávat ovoce bílým cukrem. Víte, že rafinovaný cukr krade z těla stopové prvky a vitaminy, které v cukrové řepě byly před cukrovarnickými procedurami? Cukr je tedy vlastně zloděj působící neblaze v našich vnitřnostech – a negativní dopady jeho „bezcharakternosti“ pocítí celý náš organismus. Odložte staré návyky a předsudky a zkuste raději labužnicky vychutnat úplně přirozenou příchuť právě utržených borůvek, ostružin a jiných báječných darů léta. Zapomeňte na zdánlivě povinné dochucování a naučte se oceňovat chuť a aroma nefalšovaného přírodního zázraku. Možná budete příjemně překvapeni.
Archiv, časopis Krásná 2009