Úvod Magazín Dobroty s nádechem Francie

Dobroty s nádechem Francie

Francouzská kuchyně je jedinečná! V roce 2010 byla francouzská gastronomie dokonce přidána organizací UNESCO na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.  My vám přinášíme recepty na Karamelový krém – Crème caramel, Salát s tuňákem – Salade au thon a Palačinky na slano – Crèpes salées .

Karamelový krém – Crème caramel

l mléka, 4 žloutky, 80 g cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 5 lžic pískového cukru na karamel, 1 lžička škrobové moučky

Pískový cukr vaříme v trošce vody, až zhnědne azačne vytvářet karamel. Nalijeme jej do ohřátých formiček, vymazaných máslem, tak aby se pokrylo dno. Necháme vystydnout. Ze smetany, vajec a vanilkového cukru ušleháme polotuhou hmotu a nalijeme ji na karamel. Je také možné ušlehat z bílků sníh, který přidáme do hmoty. Potom plné formičky vložíme do velkého hrnce naplněného horkou vodou (ale ne moc vysoko), zakryjeme poklicí a v troubě necháme při mírné teplotě tuhnout asi ľ hodiny. Voda se nesmí dostat do varu. Když je krém tuhý, necháme ho odpočívat v chladu a nakonec vyklopíme na talířky. Můžeme jej ozdobit šlehačkou a malinami.

Salát s tuňákem – Salade au thon

(pro 4 osoby)

1 větší hlávkový salát (nebo předem připravená směs různých druhů salátu), 6 rajčat, 1 větší okurka, plechovka s přírodním tuňákem, sklenička s nakládanou kukuřicí, sůl, pepř, olivový olej, ocet, hořčice Dijon, 2 stroužky česneku, trošku medu

Oprané salátové listy, rajčata a okurku nakrájíme na kousky a promícháme v salátové míse. Přidáme tuňáka (vodu z konzervy slijeme) akukuřici. Připravíme si zálivku: do misky dáme polévkovou lžíci hořčice, přikapeme ocet, zalijeme asi půl dc olivového oleje, přidáme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme ana závěr přidáme půl lžičky medu. Zálivku zamícháme do salátu a můžeme si pochutnat.

Palačinky na slano – Crèpes salées

(pro 4 osoby)

80 g hladké mouky, 1 vejce, 2 šálky mléka, 1 apůl lžičky oleje, sůl
Na náplň: vejce, strouhaný sýr ementál, plátky šunky, žampióny a další, podle vlastní fantazie

Do mísy dáme mouku, za stálého míchání přiléváme mléko anakonec do směsi rozklepneme vejce. Osolíme apřikapeme olej. Těsto necháme půl hodinky uležet v ledničce. Když je vyndáme, rozkvedláme je. Potom vezmeme pánvičku, potřeme ji olejem, rozpálíme ji azačneme péci: pár lžic těsta rozlijeme na pánvičce (vrstva musí být tenká) apo několika minutách palačinku otočíme a pečeme z druhé strany. Když jsme si takto dopředu nasmažili všechny palačinky, můžeme začít s plněním. Vezmeme jednu, posypeme ji sýrem, opepříme aosolíme, složíme na polovinu anecháme ji pár minut ohřát na pánvi. Na další můžeme podle vlastní fantazie položit plátek šunky nebo rozklepnout vejce aposypat ji sýrem nebo všechno dohromady a poté ji zase necháme pár minut na pánvi. Chutná je kombinace vejce a žampiónů.

Pel-mel
Zaprášený Měsíc Nemoc ze dvou stran – štítná žláza (1. díl)