Závislost na cukru
Máte rádi sladké? Špatnou náladu vždy zaháníte čokoládovou tyčinkou? Buďte na pozoru, cukr způsobuje nejenom nadváhu, ale především u dětí i náhlé změny nálad a zubní kaz. Riskujete také srdeční choroby a cukrovku. Počet pacientů léčících se na diabetes každým rokem stoupá a podle nejnovějších průzkumů cukrovkou v České republice trpí dalších téměř 350 000 lidí, aniž by o tom věděli.
Ne zase tak sladká pravda
Průměrný Čech zkonzumuje denně množství cukru úměrné třinácti čajovým lžičkám. Za rok tak svému tělu dodá až 30 kilogramů cukru. To všechno působí negativně na lidský organismus, který si potřebuje udržovat hladinu cukru ve vyvážené rovině. Po konzumaci něčeho sladkého se často cítíme klidně a spokojeně, z toho důvodu se i říká, že si člověk cukrem obalí nervy, což je z biologického hlediska samozřejmě nesmysl. Ve skutečnosti se v těle po konzumaci něčeho sladkého děje asi toto: hladina cukru v krvi vyletí vysoko nahoru a člověk se cítí uspokojený, sytý a často i plný energie. Stejně tak rychle jako cukr v krvi vystřelil nahoru, za nějakou dobu spadne. V tu chvíli člověk cítí únavu, hlad a ve většině případů i špatnou náladu, tělo si tak říká o další cukr.
Velké výkyvy nálad způsobené nestabilní hladinou cukru jsou patrné zejména u dětí, které nemají vlastní emoce ještě příliš pod kontrolou, a často je vedou až k hysterickému pláči a vzteku. V takovém případě se zamyslete, jestli jim nedáváte příliš sladkostí a bílého pečiva. Spousta cukru se také schovává do nápojů, jako jsou různé šťávy, džusy nebo nápoje typu Coca-Cola. Pokud si chcete ověřit, kolik cukru obsahují vaše oblíbené potraviny a nápoje, zkontrolujte jejich složení. Pro představu každých 5 gramů cukru uvedených na etiketě je jako jedna čajová lžička. Nezapomeňte však, že kromě cukru v klasické podobě se do jeho skupiny řadí i látky, které se na první pohled jako cukr netváří. Patří mezi ně například laktóza, med, rýžový sirup, maltóza, glukóza, sacharóza, manit, fruktóza, sorbit, kukuřičný škrob a slad.
Cukr všude, kam se podíváš
Pokud chcete příjem cukru omezit, vězte, že na vás číhá opravdu všude. Například v 500 ml kokakoly se skrývá celých 21 kostek cukru. Pokud nedokážete celý den pít vodu nebo bylinkový čaj, dejte si alespoň „lehkou“ verzi nápoje, maximálně však skleničku denně na chuť. Ovocné džusy vždy řeďte vodou a raději si je neobjednávejte k jídlu.
Pokud jíte, na chuti nápoje vám zřejmě tolik nezáleží a džusu nebo šťávy byste tak vypili zbytečně o mnoho víc. Případnou žízeň mezi sousty navíc stejně lépe uhasíte vodou. S hladinou inzulínu v krvi vám dokáže zamávat i nadbytek těstovin a bílého pečiva, jež obsahuje uhlovodany měnící se v sacharidy. Raději si dejte tmavé pečivo, a pokud jíte těstoviny častěji než třikrát týdně, nahraďte je jejich celozrnnou verzí. Podle jednoho z průzkumů Harvardské univerzity by dokonce člověk, který se stravuje výhradně bílým pečivem a následně ho nahradí celozrnným, měl během jednoho roku zhubnout až o pět kilogramů. Také kečup a nakládanou zeleninu jezte střídmě, obsah cukru je zde vysoký.
Syndrom X
Syndrom X se často používá jako označení stadia před propuknutím klasické cukrovky. Většinou je výsledkem stravy bohaté na cukry, ať už ty přiznané ve sladkostech nebo na ty utajené, které obsahuje většina předpřipravených jídel a vyjmenovaná jídla a nápoje. Znamená, že vaše tělo přestává využívat cukr tak, jak by mělo. Při vysoké hladině cukru v krvi začne tělo uvolňovat inzulín, který napomáhá odvodu cukru do buněk, kde se využije jako zdroj energie. Po čase začne být tělo příliš často vystavené vysokým hladinám cukru vůči inzulínu odolné a výsledkem je buď naprostá odolnost proti vytvářenému inzulínu, nebo se cukr ukládá jako tuk.
Lidé trpící syndromem X jsou většinou unavení, mají nadváhu nebo přiberou na váze a bohužel často špatným přístupem riskují vznik nebezpečného druhého typu diabetes, vysoký cholesterol a zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pokud máte podezření, že byste také vy mohli trpět syndromem X, navštivte svého praktického lékaře nebo odborníka na výživu, který vám zkontroluje hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Klíčem k uzdravení nebo zmírnění nemoci je omezení sladkých potravin i těch s velkou hodnotou skrytého cukru. Lékařské výzkumy také prokázaly, že pohyb je i zde velmi důležitý, jelikož zvyšuje citlivost těla na inzulín a podporuje vznik energie v těle.
Dva typy cukrovky
První typ cukrovky znamená, že tělo si není schopno ve slinivce břišní tvořit žádný inzulín. Nemoc často vzniká už v dětství důsledkem poruchy imunity. V takovém případě je i obyčejná chřipka pro organismus nebezpečím. Tělo si proti ní vytvoří protilátky a omylem zaměří svou pozornost na vlastní beta buňky slinivky, které nejsou schopné tvořit správně hormon inzulín. Pokud se nemoc projeví až klinickými příznaky cukrovky, většinou už je pozdě a beta buňky jsou samotným tělem nenávratně zničeny. V takovém případě si pacienti musí do těla dopravovat inzulín pomocí injekční stříkačky. U tohoto typu hraje velkou roli dědičná dispozice, i když se stále více začíná spekulovat o dnešním hektickém způsobu života jako o dalším faktoru.
Při druhém typu cukrovky si tělo sice inzulín vytváří, ale není jej schopné využít. Mezi hlavní příčiny vzniku této nemoci patří zejména obezita, nedostatek pohybu, špatná životospráva a také genetický předpoklad. Lidé po čtyřicátém roku života by měli být s příjmem cukru v potravě obzvlášť opatrní. V České republice trpí tímto častějším typem cukrovky okolo 650 000 lidí. Mezi symptomy patří velká žízeň, časté močení, neustálá únava, rozostřené vidění, úbytek kil nebo naopak přibírání na váze a pomalu se hojící drobné ranky a odřeniny. Tento typ cukrovky vzniká poměrně pomalu, a proto se začínající příznaky často mylně přisuzují stárnutí, klimakteriu nebo přepracování.
Archiv, časopis Krásná, 2008