V kuchyni Vlasty Buriana - Zeleninový krém s čočkou
Známý herec se ocitl doslova v labužnickém ráji, když se mu podařilo získat do svých služeb Jaromíra Trejbala, tehdy jednoho z nejlepších českých kuchařů. Nebylo to věru lehké, ředitel známého pražského lahůdkářství Lippert, kde mistr vařečky působil, o něj bojoval jako lev. Pracovní vztah krále komiků i krále jeho kuchyně pak trval osm let.
Zeleninový krém s čočkou
(4 porce)
- 200g čočky
- 100g brambor
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- 4 stroužky česneku
- 60g másla
- mléko
1. Čočku na hodinu namočíme, pak ji slijeme a doplníme čerstvou studenou vodu.
2. Přidáme sůl, pepř, cibuli, oloupané brambory a česnek a vše uvaříme do měkka.
3. Polévku jemně prolisujeme, rozšleháme metlou a naředíme horkým mlékem. Na závěr zjemníme máslem a už nevaříme.
4. Veku rozdělíme na plátky (výška 1 cm), ponoříme je do těstíčka a pak usmažíme ve větším množství oleje.
Podle původních receptů Jaromíra Trejbala, osobního kuchaře Vlasty Buriana, připravil šéfkuchař pražského Triton Restaurantu Michal Novák.
Archiv, časopis Krásná 2012