V kuchyni s Julií Child - gratinované brambory
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Babiččiny gratinované brambory se šunkou
Jednoduchý recept na lahodnou večeři 4 porce, příprava 60 minut
Budeme potřebovat:
- ¾ kg brambor na vaření
- 2 hrnky omáčky z hořčice a česneku (více níže)
- 50 g másla
- 5 rozlisovaných stroužků česneku
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 a ½ hrnku strouhaného sýra, nejlépe švýcarského typu, nebo mix mozzarely a čedaru
- 2 a ½ hrnku vařené šunky nakrájené na kostičky, nebo tenké plátky
- sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek
- Špetku šalvěje nebo tymiánu
Postup:
1) Brambory očistíme a krájíme na zhruba půl centimetrové plátky, které vkládáme do hrnce se studenou vodou, aby nám nezhnědly. Když jsou všechny nakrájené, dáme přikrytý hrnec na sporák a přivedeme k varu. Poté odstraníme poklici a vaříme 3-4 minuty, aby brambory mírně změkly. Brambory slijeme a opět hrnec na 3 minuty přikryjeme, nenecháváme však poklici na hrnci déle, aby se brambory v páře až příliš nedovařily.
2) Nyní si připravíme omáčku z hořčice a česneku. Ze 3 polévkových lžic másla, 4 polévkových lžic hladké mouky a 2 hrnků horkého mléka uděláme bešamel: na pánvi rozpustíme máslo a dřevěnou vařečkou vmícháme mouku. Mícháme na středním ohni 2 minuty od momentu, kdy se začne tvořit pěna. Odstavíme z ohně, a až ustane bublání, vylijeme do směsi 1 a ½ hrnku horkého mléka a velmi rychle jej vmícháme. Poté opět dáme na sporák a na mírném ohni mícháme 2 minuty od chvíle, kdy bešamel začne vřít, a podle potřeby vmícháváme zbytek mléka tak, aby byl bešamel středně hustý. Dochutíme solí a pepřem a vmícháme dijonskou hořčici a česnek.
3) Dno zapékací mísy vymazané máslem potřeme asi centimetrovou vrstvou hořčicovo-česnekové omáčky, poté naneseme vrstvu plátků brambor, vrstvu šunky, další vrstvu omáčky a navrch sýr. Pokud máme hlubší zapékací mísu, rozdělíme si všechny ingredience na poloviny a každou vrstvu opakujeme dvakrát.
4) Připravený pokrm můžeme dát do lednice až po dobu 24 hodin nebo rovnou začít zapékat. Asi hodinu před servírováním rozehřejeme troubu na 190 °C. Když je trouba vyhřátá, vložíme zapékací mísu do její horní třetiny a pečeme zhruba 45 minut, dokud není povrch zlatavý a lehce křupavý se zhnědlými místy.
Archiv, časopis Krásná 2011