V kuchyni s Julií Child - Pečené papriky s chilli a rajčátky na křupavém toastu
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Pečené papriky s chilli a rajčátky na křupavém toastu
4 porce, příprava 40 minut
Budete potřebovat:
- 4 papriky (žluté a červené)
- 12 třešňových rajčátek
- 3 stroužky česneku
- 4 plátky pancetty nebo slaniny
- chilli papričky (možnost nakombinovat více druhů), množství záleží na tom, jak moc nebo málo máme rádi pálivé
- čerstvou bazalku
- dvě hrsti kapary
- 10–12 černých oliv
- panenský olivový olej
- vinný ocet
- pepř a sůl
Postup:
1) Papriky přepůlíme a odstraníme z nich dužinu a zrníčka, stopku však necháme. Třešňová rajčátka také nakrájíme na půlky a stroužky česneku na drobné plátečky.
2) Čerstvé chilli papričky rozkrojíme a zbavíme stopky i semínek s dužinou. Nasekáme na velmi drobné kousky, dáme do misky, přidáme kapary, černé olivy, hrst lístků čerstvé bazalky, 6 polévkových lžic olivového oleje a 3 lžíce vinného octa, směs osolíme a opepříme a rozmačkáme prsty a dobře promícháme.
3) Papriky položíme na zapékací misku jemně vytřenou olivovým olejem slupkou dolů a naplníme je připravenou směsí. Nakonec papriky zalijeme zbylou šťávou ze směsi a na každou papriku položíme plátek pancetty nebo slaniny (možno také připravit jako vegetariánskou variantu). Přikryjeme alobalem a pečeme 15 minut při 180 °C. Po čtvrt hodině alobal sundáme a dopečeme dozlatova.
4) Připravíme si na sucho udělané tousty a na každý z nich položíme jednu papriku. Tu několikrát propíchneme nožem, aby se šťáva z ní nasákla do toustu, a ozdobíme čerstvou mozzarelou, popřípadě posypeme troškou čerstvého chilli a zakápneme olivovým olejem. Skvělé jako předkrm nebo lehké jídlo.
Archiv, časopis Krásná 2012