V kuchyni s Julií Child - Palačinky s mandlovým krémem
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američan, který by neznal její jméno, a její kuchařka v každé domácnosti za velkou louží patří k rodinnému stříbru.
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američan, který by neznal její jméno, a její kuchařka v každé domácnosti za velkou louží patří k rodinnému stříbru.
Palačinky s mandlovým krémem
12 kusů
Náplně i těsto na palačinky lze připravit večer předem.
Na palačinkové těsto budete potřebovat:
- ¾ hrníčku mléka
- ¾ hrníčku studené vody
- 3 vaječné žloutky
- 1 polévkovou lžíci pískového cukru
- 3 polévkové lžíce rumu nebo brandy
- 1 zarovnaný hrneček hladké mouky
- 5 polévkových lžic rozpuštěného másla
Na mandlovou náplň budete potřebovat:
- 1 vejce
- 1 vaječný žloutek
- ¾ hrníčku pískového cukru
- 1/3 hrníčku hladké mouky
- 1 hrníček vroucího mléka
- 3 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce vanilkového extraktu
- ¼ polévkové lžíce mandlového extraktu
- ½ hrníčku rozemletých mandlí
Dále budete potřebovat:
- 60 g středně sladké čokolády na vaření
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 1 polévkovou lžíci pískového cukru
Postup:
- Nejdříve připravte těsto na palačinky. Všechny ingredience dejte ve stejném pořadí, v jakém jsou uvedeny v seznamu, do mixéru a šlehejte nejvyšší rychlostí 1 minutu. Směs přikryjte potravinovou fólií a uložte minimálně na dvě hodiny do lednice, nejlépe však přes noc.
- Nyní připravte náplň. Vejce a žloutek dejte do mísy a během míchání postupně přidávejte cukr, dokud nevznikne světle žlutá hladká hmota. Přidejte mouku a znovu míchejte do hladka. Pomalu do směsi přilijte vroucí mléko a potom vše dobře promíchané vylijte na pánvičku a nechte vařit na mírném stupni. Neustálým mícháním musíte rozbíjet tvořící se tužší části, aby nakonec vznikl hustý, ale jemný krém. Potom teplotu ještě o trochu ztlumte a vařte 3–4 minuty. Směs neustále míchejte, aby se na dně pánvičky nezačala připalovat. Odstavte z plotny a přimíchejte vanilkový a mandlový extrakt, máslo a rozemleté mandle. Pokud nebudete směs ihned používat, uložte ji do misky a před přikrytím fólií dejte na její povrch několik malých kousků másla, i to zabrání oschnutí. Směs vydrží v lednici týden a lze ji i zamrazit.
Každou usmaženou palačinku potřete asi dvěma polévkovými lžícemi mandlové směsi na jednu její polovinu a poté palačinku buď zarolujte, nebo na dvakrát přeložte, až vznikne trojúhelník. Palačinky poskládejte na pečicí plech a posypte je nastrouhanou čokoládou, pokapejte rozpuštěným máslem a nakonec poprašte cukrem. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi na 180 stupňů, dokud se čokoláda na palačinkách nerozpustí. Servírujte horké nebo teplé. Bon Appétit!
Archiv, časopis Krásná 2010