V kuchyni s Julií Child - Čerstvý citronový sorbet
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Čerstvý citronový sorbet
Osvěžující mražený dezert.
6 porcí, příprava 20 minut plus mražení
Budete potřebovat:
- 4-5 velkých citronů (1 plný hrnek šťávy a ½ hrnku kůry, avšak pouze té svrchní žluté, nekrájejte příliš hluboce, kde kůra začíná být bílá)
- 2 a ½ hrnku cukru
- 4 hrnky vody
- 2 vaječné bílky se špetkou soli, jemně ušlehané do pěny, ne však sněhu
Postup:
- Z citronů odstraňte kůru, nejlépe škrabkou na zeleninu. Citronovou kůru dejte do elektrického mixéru spolu s jedním hrnkem cukru a dvě minuty na jemno mixujte. Přidejte 1 a ½ hrnku vody a mixujte další dvě minuty.
- Směs nalijte na pánev, přidejte zbytek cukru a za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstraňte z ohně a přidejte hrnek šťávy vymačkané z citronů a zbytek vody. Několik minut míchejte. Do vychlazené směsi přidejte pěnu z bílků, vše znovu dobře promíchejte a zamrazte.
- Do sklenic na martini vložte ledové kostky, aby byly pořádně vychlazené a zamlžené. Po chvilce led vysypejte a do každé sklenice dejte kopeček či dva sorbetu. Kopečky sorbetu lze také zakápnout čajovou lžičkou kvalitní dobře vychlazené vodky.
Archiv, časopis Krásná 2011