Ze slavnostního jídelního lístku TGM

Tomáš Garrigue Masaryk, první prezident Československé republiky, nebyl jen významnou politickou osobností, ale také milovníkem tradiční české kuchyně. Jeho oblíbená jídla jako hovězí vývar v šálku, bažant po česku, květák s máslem a malinový dezert odrážejí jednoduchost a autenticitu doby. Ponořme se do kulinářských chutí TGM a objevme, co mu nejvíce lahodilo.
Hovězí vývar v šálku
(4 porce)
Použité suroviny:
- 400 g hovězího krku
- 100g mrkve50 g celeru
- 50 g petržele
- půlka cibule
- 1 rajče
- 2 stroužky česneku
- sůl
- nové koření,
- bobkový list
- celý pepř
- tymián
- šafrán
- 1 l vody
- 1 dl sherry
Kousky masa zalijeme studenou vodou, přidáme koření (v sáčku z gázy), sůl a necháme probublávat tři hodiny. Při vaření stahujeme vzniklou pěnu. Pak přidáme kořenovou zeleninu, opečenou cibuli a česnek, rajče, šafrán a uvaříme do měkka. Zeleninu vyjmeme, vývar scedíme a na závěr ochutíme sklenkou sherry.
Bažant po česku
(4 porce)
Použité suroviny:
- 2 bažanti
- 200 g anglické slaniny
- sůl
- pepř
- 200 g šalotky
- 1 dl bílého vína
Houskové smaženky:
- 2 housky
- 2 dl smetany
- muškátový květ
- sůl
- hladká mouka
- 2 vejce
- 5 cl bílého vína
- 10 g droždí
- 5 lžic oleje
Očištěného bažanta prošpikujeme, osolíme, opepříme a za stálého podlévání vínem upečeme se slaninou a šalotkou.
Podáváme s červeným zelím a houskovými smaženkami. Nakrájenou housku zvlhčíme ve smetaně, přidáme sůl, muškátový květ a droždí, uděláme placičky, jež obalíme ve vinném těstíčku a usmažíme.
Květák s máslem
(4 porce)
Použité suroviny:
- 1 větší květák
- sůl
- cukr krystal
- 100 g másla
- 150 bílé strouhanky
- 40 g sekané petrželky
- půlka citronu
Květák vložíme do vařící osolené vody se lžičkou cukru a šťávou z poloviny citronu. Za 10 minut vyjmeme a dáme odkapat. Strouhanku opražíme do zlatova. Na porci podáváme čtvrtinu hlávky květáku přelitou máslem, sypanou opraženou strouhankou a sekanou petrželkou.
Malinový dezert
(4 porce)
Použité suroviny:
- 5 dl smetany ke šlehání
- 200 g malin
- 20 g želatiny
- 100 g cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Koňaková pěna:
- 2 žloutky
- 1 dl bílého vína
- 1 cl koňaku
Maliny rozmačkáme (50 g necháme na ozdobu), želatinu rozpustíme v 1 dl vody. Pak do ní vmícháme 150 g malin, citronovou šťávu a půlku cukru. Směsí zaplníme dna čtyř formiček (asi do třetiny). Část smetany ušleháme, do další vmícháme cukr, zbytek želatinových malin a tuhou šlehačku. Doplníme do formiček a vše necháme ztuhnout v chladničce. Ve vodní lázni ušleháme žloutky do pěny. Když začne houstnout, postupně přiléváme bílé víno. Nakonec vmícháme koňak a trochu cukru. Dezert vyklopíme na talíř, lehce pocukrujeme, ozdobíme zbylými malinami a přelijeme koňakovou pěnou.
Archiv, Krásná, Fotografie: Unsplash