Úvod Magazín Ze slavnostního jídelního lístku TGM

Ze slavnostního jídelního lístku TGM

Ilustrační fotografie

Tomáš Garrigue Masaryk, první prezident Československé republiky, nebyl jen významnou politickou osobností, ale také milovníkem tradiční české kuchyně. Jeho oblíbená jídla jako hovězí vývar v šálku, bažant po česku, květák s máslem a malinový dezert odrážejí jednoduchost a autenticitu doby. Ponořme se do kulinářských chutí TGM a objevme, co mu nejvíce lahodilo.

Hovězí vývar v šálku
(4 porce)

Použité suroviny:

  • 400 g hovězího krku
  • 100g mrkve50 g celeru
  • 50 g petržele
  • půlka cibule
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • nové koření,
  • bobkový list
  • celý pepř
  • tymián
  • šafrán
  • 1 l vody
  • 1 dl sherry


Kousky masa zalijeme studenou vodou, přidáme koření (v sáčku z gázy), sůl a necháme probublávat tři hodiny. Při vaření stahujeme vzniklou pěnu. Pak přidáme kořenovou zeleninu, opečenou cibuli a česnek, rajče, šafrán a uvaříme do měkka. Zeleninu vyjmeme, vývar scedíme a na závěr ochutíme sklenkou sherry.


Bažant po česku

(4 porce)

Použité suroviny:

  • 2 bažanti
  • 200 g anglické slaniny
  • sůl
  • pepř
  • 200 g šalotky
  • 1 dl bílého vína

Houskové smaženky:

  • 2 housky
  • 2 dl smetany
  • muškátový květ
  • sůl
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 5 cl bílého vína
  • 10 g droždí
  • 5 lžic oleje


Očištěného bažanta prošpikujeme, osolíme, opepříme a za stálého podlévání vínem upečeme se slaninou a šalotkou.
Podáváme s červeným zelím a houskovými smaženkami. Nakrájenou housku zvlhčíme ve smetaně, přidáme sůl, muškátový květ a droždí, uděláme placičky, jež obalíme ve vinném těstíčku a usmažíme.

Květák s máslem

(4 porce)

Použité suroviny:

  • 1 větší květák
  • sůl
  • cukr krystal
  • 100 g másla
  • 150 bílé strouhanky
  • 40 g sekané petrželky
  • půlka citronu


Květák vložíme do vařící osolené vody se lžičkou cukru a šťávou z poloviny citronu. Za 10 minut vyjmeme a dáme odkapat. Strouhanku opražíme do zlatova. Na porci podáváme čtvrtinu hlávky květáku přelitou máslem, sypanou opraženou strouhankou a sekanou petrželkou.

Malinový dezert

(4 porce)

Použité suroviny:

  • 5 dl smetany ke šlehání
  • 200 g malin
  • 20 g želatiny
  • 100 g cukru
  • 1 lžička citronové šťávy


Koňaková pěna:

  • 2 žloutky
  • 1 dl bílého vína
  • 1 cl koňaku


Maliny rozmačkáme (50 g necháme na ozdobu), želatinu rozpustíme v 1 dl vody. Pak do ní vmícháme 150 g malin, citronovou šťávu a půlku cukru. Směsí zaplníme dna čtyř formiček (asi do třetiny). Část smetany ušleháme, do další vmícháme cukr, zbytek želatinových malin a tuhou šlehačku. Doplníme do formiček a vše necháme ztuhnout v chladničce. Ve vodní lázni ušleháme žloutky do pěny. Když začne houstnout, postupně přiléváme bílé víno. Nakonec vmícháme koňak a trochu cukru. Dezert vyklopíme na talíř, lehce pocukrujeme, ozdobíme zbylými malinami a přelijeme koňakovou pěnou.

Archiv, Krásná, Fotografie: Unsplash

 

 

 

Životní styl
Hrách setý Michail Lermontov: Ne, nečekám nic už od života