V kuchyni s Julií Child - Kukuřičný salát, který lze podávat studený i teplý
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Kukuřičný salát, který lze podávat studený i teplý
6–8 porcí, příprava 35 minut
Budete potřebovat:
- 6–8 kukuřičných klasů (lze použít i mraženou kukuřici, ale pokud máte v létě možnost, vyplatí se ta trocha času strávená při přípravě navíc a použití čerstvých kukuřičných klasů)
- 1 velkou zelenou papriku
- 1 velkou červenou papriku
- 1 svazek jarní cibulky
- 1/3 hrnku panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 velké hezké mrkve
Postup:
1) Nejprve zbavíte klasy kukuřičných zrníček. Pokud na to nemáte speciální násadu, která se kolem lusku obtočí a seřízne zrnka najednou, lze je seříznout v pruzích malým ostrým nožem. Nyní začíná tak trochu mravenčí práce, která však stojí za to. Odstraníte jednotlivá zrníčka od zbytků slupky. Nedoporučujeme kukuřici z klasu seškrábat – zrníčka by pak mohla být přepůlená a nevzhledná. Zrníčka vhodíte do vroucí, lehce osolené vody a necháte několik vteřin vařit. Poté je okamžitě scedíte a propláchnete studenou vodou, aby příliš nezměkla, a zatím odložíte stranou.
2) Obě papriky nakrájíte na kostičky zhruba stejně velké, jako je samotná kukuřice. Omyjete a očistíte jarní cibulky a oddělíte od nich bílé části. Ty zelené měkčí potom podélně nakrájíte tak, aby vznikly tenké asi centimetr dlouhé proužky. Na pánvi necháte rozehřát olivový olej a papriky a cibulku vložíte dovnitř a necháte na středním plameni smažit 2–3 minuty. Když papriky lehce změknou, přidáte přidáte sůl a pepř a odložíte je stranou.
3) Mrkve si oloupete a škrabkou z každé z nich odškrábnete z každé strany tři tenké plátky, které ihned po oloupání vložíte do misky se studenou vodou a ledem, aby se z nich vytvořily zatočené prstýnky. Zbývající středy mrkví jsou teď tedy ploché a tenké. Osolíte je a opepříte a na olivovém oleji je necháte změknout.
4) Pokud neservírujete ihned, krátce před podáváním mrkve znovu ohřejete, do směsi z paprik a cibulky vmícháte kukuřici a i tu na mírném ohni ohřejete. Poté už stačí naaranžovat na servírovací mísu tak, že její strany ozdobíte stočenými prstýnky mrkve a nahoru na salát položíte její uvařené středy. Tento barevný letní salát lze servírovat také studený a hodí se k jakémukoliv grilovanému masu, zejména hovězímu, jako jsou hamburgery, steaky nebo žebírka.
Archiv, časopis Krásná 2012