V kuchyni s Julií Child - Čokoládové Soufflé
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Čokoládové Soufflé
8 porcí, příprava 90 minut
Budete potřebovat:
- 8 keramických misek na soufflé
- 200 g sladké čokolády na vaření
- 1 /3 hrnku velmi silné kávy
- 1 /3 hrnku hladké mouky
- 2 hrnky mléka
- 3 polévkové lžíce másla
- 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
- 4 žloutky
- 6 bílků
- ½ hrnku cukru krystal
- špetku soli
Postup:
1) Keramické mističky na soufflé vymažeme máslem a z alobalu (nebo promaštěného pečicího papíru) jim uděláme jakýsi límeček – nastavíme jakoby hloubku mističek, čímž se postaráme o to, aby těsto vytvořilo krásnou čepičku. Troubu předehřejeme na 220 °C.
2) Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu se silnou kávou. Nejlepší postup je tento: čokoládu nalámeme na kostičky a zalijeme kávou. Vložíme v nádobě do většího hrnce, do kterého nalijeme několik centimetrů studené vody, již přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a menší nádobu s čokoládou na 15 vteřin přikryjeme pokličkou. Pokud se vše nerozpustilo, přihřejeme vodu a opakujeme, tentokrát však přikryjeme na kratší dobu: je důležité, aby se čokoláda nepřipálila, má se pouze rozpustit. Dobře promícháme s kávou, až vznikne lesklá hmota.
3) Zatímco se bude čokoláda rozpouštět, v jiném hrnci smícháme mouku s mlékem a za stálého hnětení přivedeme k varu. Pomalu necháme bublat 2 minuty, po které směs nepřestáváme míchat. Odstavíme a vmícháme máslo, špetku soli, vanilkový extrakt a vaječné žloutky a nakonec i rozehřátou čokoládu.
4) V jiné misce začneme šlehat bílky a postupně k nim přidáváme cukr, dokud neutvoříme tuhý sníh. Do misky se sněhem pomalu vlijeme po jeho straně čokoládovou hmotu a velmi rychle vše promícháme a hmotou naplníme připravené keramické mističky tak, aby byly zaplněné dva centimetry pod okraj.
5) Předehřátou troubu ztlumíme ze 220 °C na 190 °C a mističky se soufflé dáme na spodní příčku v troubě, kde soufflé pečeme 50–60 minut. Po 35–40 minutách soufflé vyskočí o dva centimetry, velmi rychle je poprášíme moučkovým cukrem a pokračujeme v pečení do konce předepsané doby. Servírujeme ještě teplé v originálních zapékacích mističkách, buď samotné, nebo na talířku s porcí šlehačky a lesního ovoce.
Archiv, časopis Krásná 2012