V kuchyni s Julií Child - dýňová polévka
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.
Dýňová polévka podávaná v dýni
Chutná sezonní polévka, lepší než od maminky 6 porcí, příprava 2 hodiny.
Budete potřebovat:
- 1 a ½ hrnku lehce stlačených krutonů z bílé veky s cibulí (více níže)
- 1 a ¼ hrnku cibule nakrájené na drobno
- 80 g másla
- 2 kg zdravé dýně (slupka musí být beze skvrn)
- 1 hrnek hrubě nastrouhaného sýra, nejlépe švýcarského typu
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 a ½ litru kuřecího vývaru (lze použít i zeleninový)
- ½ hrnku smetany, lze použít i zakysanou
- 1/3 hrnku čerstvě nasekané petrželky
- sůl a pepř, špetku šalvěje
Postup:
1) Z dýně odřízneme její špičku tak, aby byla v jednom kuse a dala se použít jako poklička. Dýni vyčistíme od jejího středu a zrníček a dobře umyjeme. Snažíme se nevydlabat moc její dužiny, ta po pečení polévky v troubě změkne natolik, že ke každému servírování kousek vydloubneme a přidáme do misky s polévkou. Vnitřek dýně pečlivě a velkoryse vymažeme máslem a položíme na pekáč. (Nezapomeňte si vybrat takovou dýni, aby se vešla do vaší trouby!)
2) Nakrájíme bílou veku (bez kůrky) na kostky a dáme je na suchou pánev, kde je za stálého míchání a otáčení opečeme. Také je můžeme na několik minut vložit do trouby na gril, dokud nezezlátnou. Mezitím na pánvi rozpustíme máslo a přidáme nasekanou cibuli, a za stálého míchání ji opékáme, dokud nezesklovatí. Poté k ní přidáme krutony z veky a opět za stálého míchání vaříme asi 3 minuty.
3) Takto opečenou veku s cibulí a máslem vložíme do dýně spolu s hrubě nastrouhaným sýrem a dobře promícháme. Poté do dýně nalijeme kuřecí nebo zeleninový vývar, zhruba 5 cm pod její okraj. Přidáme sůl, pepř a špetku šalvěje a vše opatrně promícháme.
4) Dýni vložíme v pekáči do trouby (do spodní části), kterou jsme předtím rozehřáli na 200 °C. Pečeme zhruba hodinu a půl, ale po 45 minutách dýni raději kontrolujeme, aby se nerozpekla natolik, že by se rozpadla.
5) Před servírováním přivedeme v hluboké pánvi smetanu do varu. Poté ji velmi opatrně vmícháme do polévky v dýni a zasypeme petrželkou.
6) Dýni postavíme doprostřed stolu a při servírování do každé misky přidáme trochu z její měkké dřeně.
Archiv, časopis Krásná 2011