Úvod Magazín V kuchyni s Julií Child - Brambory Anna ve tvaru koláče

V kuchyni s Julií Child - Brambory Anna ve tvaru koláče

Základní surovina - brambory

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž.

Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.

Brambory Anna ve tvaru koláče

6 porcí, příprava 1 hodina

Budete potřebovat:

  • 1,2 kg brambor na vaření, nakrájených na plátky
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 120 gramů sýra švýcarského typu, nakrájeného na plátky zhruba 3 cm dlouhé a 0,5 cm silné
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek  

 Postup:

1) Oloupejte brambory a jednu po druhé nakrájejte zhruba na půlcentimetrové plátky. Nakrájené plátky vložte do hrnce se studenou vodou, aby nezačaly hnědnout, a když jsou všechny brambory nakrájené, vodu slijte a plátky osušte utěrkou.

2) Olivový olej nalijte do hluboké pánve a dejte na střední oheň. Velmi rychle naskládejte první vrstvu brambor na dno pánve kolem dokola tak, aby se částečně překrývaly a nevzniklo žádné větší prázdné místo. S bramborami opatrně zahýbejte na pánvi, aby se nepřilepily, pomažte je olivovým olejem a začněte skládat druhou vrstvu, kterou po dokončení pokryjte vrstvou sýra. Poté naklaďte třetí vrstvu brambor, osolte a opepřete a přidejte muškátový oříšek. Tímto způsobem vrstvěte, dokud se hluboká pánev nenaplní po okraj, vrstvy sýra je možné směrem nahoru střídat s vrstvami brambor i ob jednu či dvě podle chuti. Zakončit však musíte vrstvou brambor, kterou opět ochutíte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Po dokončení s pánví jemně zatřeste, aby se předešlo přilepení spodní vrstvy brambor k jejímu dnu, a nechejte vařit asi pět minut na středním ohni.

3) Poté oheň zmírněte na slabý, pánev přikryjte a vařte dalších 45 minut nebo dokud nebudou brambory po zakrojení nožem křehké a měkké. Poté se tenkou vařečkou či stěrkou snažte obkroužit stěny pánve včetně jejího dna, aby se uvolnily případně přilepené brambory, a poté pánev rychlým pohybem překlopte na servírovací talíř. Podávejte k rybám i bílému masu.

 Archiv, časopis Krásná 2011

Pel-mel
Hongkong, město věží a jehel - Klíčová postava? Tlumočník Návrat k řemeslu