Proč máme jíst... papriky a rajčata
Papriky a rajská jablíčka jsou pro naše tělo výborným zdrojem vitaminů a minerálů.
Papriky
- zdroj vitaminu C (ve stejné váze mají zelené papriky 2x více vitaminu C než pomeranč, červené dokonce 3x)
- zdroj beta-karotenu
- v těle se mění na vitamin A (potřebný např. pro zdravý zrak)
- zdroj bioflavonoidů – v organismu spolupracují s vitaminem C na posilování cév a mají antioxidační účinky (prevence proti rakovině)
- pražením nebo grilování se neztrácejí téměř žádné živiny
Rajská jablíčka
- zdroj vitaminu C a E
- zdroj draslíku
- zdroj beta-karotenu (v těle se mění na vitamin A)
- karotenové barvivo – lykopen – chrání organismus před nádorovým bujením
- středně velké rajče má jen 11 kcal
- posiluje paměť a koncentraci
- kečup z rajčat je zdravý – účinkuje proti rakovině prostaty