Domácí francouzský sýr
Země vyhlášená pro své kvalitní a jedinečné sýry, i tak by se dala popsat Francie, země vínu zaslíbená. Sýry se ve Francii podávají nejčastěji s bílou bagetkou a kvalitním, nejlépe francouzským vínem. Stejně jako vína, i mnohé sýry jsou chráněny známkou kvality AOC, kdy nejstarším zatříděným je sýr Roquefort (1925). V mnohé literatuře pak najdeme číselný údaj 350 – 400 druhů sýra.
Recept na krátkodobé potěšení
Budete potřebovat:
- 250g másla
- 250g tučného tvarohu (tvrdý)
- 3 stroužky česneku
- sůl
- špetku koření (například tymián)
- ořechy, pepř apod.
Vezměte jedno celé máslo a jeden celý tučný tvaroh (ne ve vaničce, ten je moc řídký) a rozetřete tři stroužky česneku se solí.
Máslo i tvaroh nechejte tak dlouho mimo ledničku, dokud nebudou mít pokojovou teplotu.
Pak nahrubo spojte vidličkou máslo s tvarohem, česnekem a špetkou tymiánu (když říkám nahrubo, chci říct, abyste rozhodně nepoužívali mixér, protože nevadí, když zůstanou větší kousky másla či tvarohu).
Z rozetřené hmoty udělejte dva válečky. Jeden obalte v rozdrcených vlašských ořeších, druhý v mletém pepři, zabalte je do alobalu a dejte do ledničky.
Blíží se svátky, kupí se návštěvy a firemní akce, kdy každý musí něco dát „do placu“. Dejte „do placu“ tyto válečky a jedno oko nezůstane suché.